​Zelf gezonde ginger ale maken: zo doe je dat

​Zelf gezonde ginger ale maken: zo doe je dat

Vorig artikel Volgend artikel

Wist je dat frisdrank niet altijd dat brouwsel van suiker, glucose-fructosestroop en smaakstoffen is geweest dat we vandaag de dag kennen? Al honderden jaren maken mensen wereldwijd gefermenteerde ‘frisdranken’ van kruidenthee en fruitsap.

Deze natuurlijke dranken zitten boordevol gezonde enzymen en probiotica. Ze staan mijlenver af van de frisdranken uit de supermarkt. Eén van die gezonde dranken is ginger ale. En het leuke is: je kunt deze gezonde drank gemakkelijk zelf maken.

Ginger ale

Ginger ale is een drank die oorspronkelijk werd gemaakt van gefermenteerde gember. Gember is een specerij dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn gezonde werking. Zo kan gember helpen om:

  • Spijsverteringsstoornissen te verzachten
  • Misselijkheid te verminderen (bijvoorbeeld vroeg in de zwangerschap)
  • Koorts te verlagen
  • Te kalmeren bij hoesten en ademhalingsproblemen
  • De bloedsomloop te stimuleren
  • Spierpijn en pijn te verlichten
  • Roos te verwijderen
  • De bloeddruk te verlagen
  • Vet te verbranden

Ginger ale zelf maken

Zelfgemaakte ginger ale bevat probiotica en enzymen die de gezondheid van je darmen ondersteunen en spijsverteringsklachten helpen verzachten. Als je niet gewend bent om gefermenteerde producten te gebruiken, kunnen ze er echter voor zorgen dat je maag van streek raakt. Je kunt dan het beste met de hoeveelheid van een borrelglaasje starten in plaats van meteen een heel glas leeg te drinken.

Recept voor gezonde ginger ale

Dit recept voor ginger ale bestaat uit verse gember en verse melkwei als starter. Omdat de drank een beetje alcohol kan bevatten als je deze wekenlang laat fermenteren, gebruiken we de korte methode om gezonde ginger ale te maken. Je maakt het met deze ingrediënten:

Ingrediënten

  • 1 klein stukje gember, fijngeraspt
  • 1 liter water
  • 4 eetlepels vers citroensap
  • 2 eetlepels verse melkwei
  • 1/2 theelepel zeezout (het liefst Keltisch zeezout)
  • 85 gram kokosbloesemsuiker (enkel als voedsel voor de bacteriën, schimmels en gisten die zorgen voor de fermentatie)

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en doe ze in luchtdichte, glazen weckpot.
  2. Laat de weckpot 3-7 dagen op kamertemperatuur staan en open af en toe het deksel om het koolzuur te laten ontsnappen.
  3. Als het koolzuur niet meer ontsnapt, is je ginger ale klaar. Bewaar de drank in de koelkast.

Recept voor snelle ginger ale

Als je geen dagen de tijd hebt om ginger ale te maken, kun je dit snelle recept gebruiken om gembersap te maken. Met koolzuurhoudend mineraalater erbij heb je ook een gezonde ginger ale. Deze bevat echter geen gezonde probiotica en enzymen.

Ingrediënten

  • 250 ml water
  • 100 gram gesneden verse gemberwortel (niet nodig om te schillen)
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • Mineraalwater naar smaak
  • 2 eetlepels honing (optioneel)

Bereiding

  1. Breng het water in een middelgrote pan aan de kook met de stukjes gemberwortel erin.
  2. Als het water kookt, zet het vuur dan laag het geheel een uur zacht doorkoken.
  3. Verwijder na een uur het deksel en laat nog 30 minuten zacht doorkoken.
  4. Haal de gember eruit en roer het citroensap en eventueel de honing door het gembersap.
  5. Laat het gembersap helemaal afkoelen.
  6. Om ginger ale te maken, doe je een handje ijs in een glas. Voeg wat gembersap toe en vul de rest van het glas met mineraalwater. Geniet ervan!
[Afbeelding © ricka_kinamoto - Adobe Stock]
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies