Recepten30.11.2016

Twee heerlijke cocktailrecepten voor het winterseizoen


Denk je bij het woord ‘cocktail’ vooral aan zon, zee en strand? Niet gek: maar liefst 82% van de Nederlanders drinkt een cocktail het liefst in de zomer. Toch zijn er veel verwarmende varianten die je juist in de winter goed op het menu kunt zetten. Hiermee maak je bijvoorbeeld het kerstdiner éxtra feestelijk. Wij geven je graag twee recepten! Maar eerst nog even een stukje geschiedenis over cocktails. Want waar komen ze nou toch vandaan?

Roaring twenties

Wist je dat cocktails populair werden tijdens de drooglegging in Amerika in de jaren ’20? Alcohol werd toen verboden. Daarom ging men stiekem aan de slag met het brouwen en mixen van drankjes. Er ontstond een subcultuur van clandestiene feestjes, speakeasy bars en cocktails. Denk bijvoorbeeld aan The Great Gatsby. Wist je trouwens dat de Nederlandse man het liefst een gin-tonic drinkt met Chantal Janzen? Vrouwen gaan voor een Mojito met Johnny de Mol of Mark Rutte. Dit blijkt uit recent onderzoek van Leopold Vienna.

leopold-vienna-product-detail-sec-10
leopold-vienna-product-detail-sec-10

Cocktailrecept 1: After winterwandeling: warm en kruidig

Move over glühwein en warme chocolademelk. Na een frisse wandeling zijn cocktails op basis van rum of koffielikeur een absolute must Bijvoorbeeld de Dark ’n Stormy met donkere rum, limoensap en ginger beer. Mis je toch de slagroom? Maak dan Eggnog van melk, rum en eieren of probeer het onderstaande recept.

Warme Appeltaart 43

  • 150 ml appelsap
  • 50 ml Licor 43
  • 1 kaneelstokje
  • Slagroom
  • Kaneelpoeder
  • 1 grote glazen mok

Verwarm het appelsap in een steelpan. Voeg de Licor 43 en het kaneelstokje toe. Schenk in de mok en maak af met slagroom en een beetje kaneelpoeder.

cocktails-product-leopold-vienna-11
cocktails-product-leopold-vienna-11

Cocktailrecept 2: Bij het kerstdiner: de spoom

Heb jij een kerstdiner met meerdere gangen op de planning staan? Serveer tussendoor dan een spoom. Dit is een tussengerechtje om het eten te laten zakken. De schuimende drank is meestal op basis van sorbetijs en een lichte wijn. Erg lekker is bijvoorbeeld de meloenspoom: maak granita door meloen te pureren, te mengen met een beetje suiker en vervolgens circa drie uur in te vriezen. Roer elk half uur met een vork erdoorheen, totdat het is gekristalliseerd. Verdeel de meloengranita over flûtes en schenk er prosecco of champagne overheen. Zin in een zuurtje? Ga dan voor de verfrissende, Italiaanse scroppino.

Scroppino

  • 500 ml citroensorbetijs
  • 250 ml prosecco
  • 80 ml limoncello
  • 4 citroenschijfjes
  • 4 takjes verse munt
  • mixer
  • • flûtes

Meng in een grote komt het citroensorbetijs met de prosecco en de limoncello. Klop met een mixer circa 1 minuut goed door. Schenk het mengsel in de flûtes en decoreer met een schijfje citroen en een takje munt. Serveer de scroppino’s direct. Dit recept komt uit het kookboek Gezondigen.

Bron: Stek Magazine.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Drank

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Of je nu een verjaardag, jubileum of gewoon een gezellig samenzijn viert, een feestelijk gedekte eettafel is de perfecte manier om je gasten te verwelkomen en de juiste sfeer te creëren. Een mooi gedekte tafel laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de details en dat maakt elke gelegenheid extra speciaal. Wil je je eettafel extra feestelijk maken? Gebruik de volgende tips!

Lifestyle29.08.2024

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Je bent bij vrienden lekker aan het borrelen en het ene glaasje volgt het andere snel op. Voor je het weet sta je Vogue van Madonna mee te zingen in het midden van de kamer en weten je vrienden het al: de kater komt late...

Gezond24.05.2024

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Het verhaal van het Schotse whiskymerk Jura is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is. Het afgelegen kent namelijk maar één weg, één pub en één whiskydis...

Drinks25.06.2023

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...

Drinks25.06.2023

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten