Ribeye op auberginepuree met geroosterde worteltjes en ansjovisboter

Ribeye op auberginepuree met geroosterde worteltjes en ansjovisboter

Vorig artikel Volgend artikel

Een paar weken geleden schreef ik al over het pakket met ambachtelijk slagersvlees van Cool To Meat You. Daar zaten zulke mooie stukken vlees in, waar je alleen recht aan doet als je ze in lekker gerecht gebruikt. Dat geldt helemaal voor een ribeye, die moet altijd de ster op het bord zijn.

In dit soort situaties heb ik het geluk dat ik culinair journalist Charlotte Hamilton in kan schakelen om te sparren, of in dit geval samen de keuken in te duiken om iets heerlijks op tafel te toveren. Naast het fijne samenspel van alle ingrediënten op het bord, was de ansjovisboter wel echt de spreekwoordelijke kers op de taart van dit recept.

Ribeye met ansjovisboter op auberginepuree met geroosterde worteltjes

Nodig:

(voor 4 personen)

  • 1 ribeye van 600 g
  • 250 g bospeen 3 aubergines
  • 2 rode uien
  • 1 granaatappel
  • 50 g boter
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Voor de ansjovisboter:

  • 6 ansjovisfilets
  • 100 g boter
  • 1 tl chilivlokken

Maken:

  1. Haal de ribeye op tijd uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Was de wortelen, en snijd ze overlangs door het midden of eventueel door vieren als de wortelen heel dik zijn. Verdeel de worteltjes in een ovenschaal of bakplaat. Voeg een à twee eetlepels olie toe. Kruid de wortelen met versgemalen peper en een snufje zout. Zet in de oven voor 35 minuten.
  3. Hak voor de ansjovisboter de ansjovisfilets heel fijn en meng dan met de boter. Voeg dan de chilivlokken toe. Zet even apart.
  4. Snijd de aubergine in blokjes. Verdeel een theelepel zout over de aubergine. Pel de rode ui en snijd deze in ringen. Zet een koekenpan op het vuur en voeg drie eetlepels olie toe. Als de olie goed heet is voeg dan de ui eraan toe en twee minuten later de aubergine. Voeg de Italiaanse kruiden toe. Bak dit alles voor zo’n tien minuten. Tot de aubergine en ui goudkleurig zijn. Maal dan tot een gladde puree.
  5. Verwarm twee eetlepels olie in een koeken- of gietijzeren pan. Als de olie heel heet is voeg dan de steak toe. Bak op middel-hoog vuur de ribeye voor zo’n 2-3 minuten terwijl je hem constant in beweging houdt. Voeg dan 50 gram boter toe en bak nogmaals voor zo’n 2-3 minuten. bedruip de laatste minuut de steak met boter door de pan een beetje schuin te houden. Haal de steak uit de pan, kruid met versgemalen peper en zout en laat de ribeye voor vijf minuten rusten op de snijplank. Verwijder ondertussen de zaadjes van de granaatappel.
  6. Verdeel de auberginepuree over het bord. Snijd de steak in reepjes van ongeveer twee centimeter breed. Snijd tegen de draad van de steak in. Verdeel deze over de auberginepuree en verdeel de worteltjes erover heen. Leg een eetlepel ansjovisboter op de steak. Maak af met granaatappelpitjes.

Benieuwd naar meer recepten van Charlotte? Check dan: Charlotte's Food Web.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies