Recept voor een winterse poké bowl

Recept voor een winterse poké bowl

Vorig artikel Volgend artikel

Bij een poké bowl denk je misschien aan de zomer. Vaak bevat een poké namelijk koude ingrediënten, terwijl je in de winter juist behoefte hebt aan een verwarmende maaltijd. Dat je ook in de winter kunt genieten van dit Haïtiaanse gerecht, bewijst deze winterse poké bowl.

Hij zit bovendien boordevol weerstandsverhogende ingrediënten. Bovendien werken een aantal zelfs ontgiftend, zodat deze poké bowl ook nog eens een natuurlijke detox is, dus zonder gekke supplementen of jezelf uithongeren.

Wild gevangen zalm

Wild gevangen zalm is verwarmend en rijk aan zink, selenium, vitamine B12 en natuurlijk foliumzuur. Deze vitamines en mineralen staan erom bekend dat ze ons immuunsysteem versterken. En dat heb je net nodig in de winter, als griep- en verkoudheidsvirussen rondwaren. Ook is zalm rijk aan vitamine D oftewel de zonneschijnvitamine. Deze krijgen we in de winter vaak veel te weinig binnen.

Sesamzaad en sesamolie

Sesamzaad werkt verwarmend, ontgiftend en zit vol fytosterolen die onze weerstand versterken. Bovendien bevatten sesamzaadjes vitamine E en koper, die ons immuunsysteem eveneens een boost geven. Ook sesamolie heeft deze werking. Dat is wel zo prettig in de winter, als ziekteverwekkers meer kans hebben door kou en slechte ventilatie.

Avocado

Avocado is rijk aan vitamine E en verschillende B-vitamines, die niet alleen een weerstandsverhogende werking hebben. Ook bevorderen deze vitamines de aanmaak van glutathion in je lichaam. Dit stofje werkt ontgiftend en zorgt ervoor dat gifstoffen zich niet kunnen ophopen. Ook hierdoor wordt je minder snel ziek. Niet voor niets staat avocado in de lijst van voedingsmiddelen voor een verantwoorde detox.

Lente-uitjes

Lente-uitjes verbeteren de werking van je immuunsysteem door je immuuncellen te activeren. Ook zitten ze vol vitamine C en bevatten ze daarnaast vitamine A, mangaan en ijzer. Deze vitamines en mineralen verhogen eveneens je weerstand.

Granaatappelpitjes

Granaatappelpitjes gaan bacteriële infecties tegen doordat ze de goede bacteriën in onze darmen stimuleren. Deze darmbacteriën zijn effectief in de strijd tegen ziekmakende bacteriën, die in de winter zo dikwijls toeslaan.

Chilipeper

Chilipeper is een verwarmende specerij die een antibacteriële werking heeft en boordevol vitamine C zit. Ook vind je in chilipeper vitamine A en E, die eveneens je weerstand ondersteunen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 1/2 kopje bruine rijst
  • 450 gram verse zalmfilet
  • 2 avocado's
  • 3 lente-uitjes
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1/3 kopje granaatappelpitjes
  • 1 kleine bos koriander
  • 1 chilipeper
  • 1/4 kop Ponzu saus
  • 1 eetlepel sesamolie

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd intussen de avocado’s in blokjes en hak de lente-uitjes, koriander en chilipeper fijn.
  3. Verhit de sesamolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Voeg de zalm toe en bak deze ongeveer 2 minuten per kant.
  5. Haal de zalm uit de koekenpan en snijd de filet in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  6. Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin het sesamzaad ongeveer 5 minuten. Schud de koekenpan af en toe, zodat het sesamzaad niet verbrandt. Als het sesamzaad lichtbruin van kleur is, haal je de pan van het vuur en doe je het sesamzaad in een kom.
  7. Voeg aan het sesamzaad de stukjes zalm toe, samen met de blokjes avocado, lente-uitjes, granaatappelpitjes, Ponzu saus, koriander en Thaise peper. Meng het geheel goed.
  8. Verdeel de rijst over vier schaaltjes en doe daar het zalmmengsel overheen.

Dit is een ingezonden artikel.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies