De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Er is waarschijnlijk geen grotere leugen dan ‘eetrijpe’ avocado’s. Daarbij komt ook nog eens dat de geliefde avocado nogal snel verkleuren. Gelukkig zijn er nog af en toe handige Amerikanen, want het Californische bedrijf Apeel heeft een spray ontwikkeld die de rijpheid van fruit verlengt.
In Amerika is de spray al op de markt en hij is binnen afzienbare tijd ook in Europa verkrijgbaar. De eerste twee landen waar Apeel mee samenwerkt zijn Duitsland en Denemarken. Daar krijgen de avocado’s een eetbare beschermende laag die ervoor zorgt dat avocado’s twee keer zo lang vers blijven.
Waterverlies en oxidatie
Avocado’s die deze coating hebben gekregen bederven zoals gezegd langzamer, maar vereisen ook minder koeling en de nieuwe plantaardige schil gebruikt geen plastic of conserveermiddelen. Op de website van Apeel valt de lezen dat de dunne laag ervoor zorgt dat waterverlies en oxidatie wordt vertraagt. Grote kans dat de ‘bruine’ avocado’s verleden tijd zijn hierdoor.
Adriëlle Dankier, CCO van Nature’s Pride (partner van Apeel), laat in een verklaring weten: “Elke dag werken we samen in de hele keten om innovatieve oplossingen te creëren die de wereld gezonder en duurzamer maken. Apeel stelt ons in staat om voedselverspilling aanzienlijk te verminderen. We zijn daarom enorm trots dat het resultaat van onze intensieve samenwerking nu in de schappen ligt. We kijken ernaar uit om meer consumenten in Europa te bereiken met onze producten bewerkt met Apeel.”
Andere Europese landen
In Duitsland zijn de avocado’s met Apeel verkrijgbaar bij Edeka- en Netto-winkels, in Denemarken bij Føtex en Bilka. De verwachting is dat begin 2020 ze ook in de schappen liggen bij Asda in het Verenigd Koninkrijk en dat het daarna ook uitgerold wordt in andere Europese landen. Apeel heeft test gedaan waaruit zou blijken dat de coating ook werkt voor meer dan twintig andere groenten en fruit, zoals: citroenen, asperges, bosbessen, aardbeien, tomaten en paprika. Maar voor nu ligt de focus eerst op avocado’s.