Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Vorig artikel Volgend artikel

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en spelt. Wanneer deze granen vermalen worden, ontstaat er meel of bloem. Meel, grover van structuur, behoudt de zemelen en kiemdeeltjes, terwijl bij bloem deze eruit gezeefd worden, perfect voor het bakken van taarten.

Duurzaamheid staat voorop

Nederlandse boeren nemen wat betreft duurzaamheid steeds vaker het voortouw. In Zuid-Holland telen zij graan op eigen bodem, een stap richting zelfvoorziening en lokale consumptie. Deze boeren introduceren tegenwoordig een nieuwe akkerbouwmethode die niet alleen het milieu ontziet, maar ook de bodemkwaliteit verbetert. Minder pesticiden, meer natuurlijke afweermechanismen, en bloemenranden langs de akkers die biodiversiteit bevorderen en het ecosysteem ondersteunen.

Na de oogst worden rustgewassen geteeld en groenbemesters geplant, allemaal ten gunste van biodiversiteit en bodemkwaliteit. Het graan wordt vervolgens in Nederland gemalen, waardoor de hele keten lokaal blijft. Dit betekent kortere afstanden, minder uitstoot, en een duurzaam resultaat.

Graan van Hier

Maar dan zijn we er nog niet want uiteindelijk gaat het er om dat wij als consument dit gemalen graan uit onze achtertuin ook gaan gebruiken in de keuken. Inmiddels heeft Koopmans, het merk wat je waarschijnlijk allemaal wel kent ‘Graan van Hier’ op de markt gebracht in verschillende varianten. Ideaal en smaakvol voor een ambachtelijke appeltaart (het recept staat met een kleine variatie hieronder), pannenkoeken of je eigen broodjes wilt maken. Deze graan van hier soorten zijn sowieso perfecte ingrediënten voor alles wat je wilt klaarmaken.

Artikel Graan van Hier
Graan van Hier, van de boer in jouw achtertuin

Recept voor een ambachtelijke appeltaart met een vleugje vlierbloesem

Bereidingstijd: 1 u 20 minuten
Ingrediënten voor een appeltaart met een diameter van 24 cm

Voor het deeg:
2 eieren
1 eidooier
450 g Koopmans Graan van Hier Tarwebloem
250 g suiker
150 g roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
2 tl bakpoeder

Voor de vulling:
1,5 kilo Jonagold appels of Goudreinet, geschild en in blokjes
200 g rozijnen plus 50 g cranberries
4 el vlierbloesemsiroop
3 el custardpoeder
2 el rietsuiker
2 el koekkruiden

Om te serveren: (optioneel)250 ml slagroom
80 g suiker

Bereidingswijze

1. Doe de blokjes appel in een grote kom en meng met de rietsuiker, de rozijnen en de vlierbloesemsiroop. Zet minimaal een half uur apart, zodat de vlierbloesemsiroop in het appelmengsel kan trekken.

2. Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker door elkaar. Meng hierdoor de 2 eieren en boter en kneed het geheel tot een deeg. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.

3. Maak van twee derde van het deeg een bol, en houd de rest van het deeg apart. Rol de bol met een deegroller uit tot een dunne plak op een met bloem bestoven aanrecht. Leg de uitgerolde plak deeg in een ingevette of met bakpapier beklede springvorm.

4. Verwarm de oven voor op 175 graden.

5. Meng de custardpoeder door het appelmengsel en vul de springvorm met het mengsel.

6. Rol het overige deeg deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne plak en snijd in lange repen. Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel en strijk af met eigeel.

7. Bak de appeltaart 50-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot deze gaar en goudbruin gekleurd is.

8. Laat de taart goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, en serveer eventueel met opgeklopte slagroom.

Aangepast recept ambachtelijke appeltaart

Het originele recept is met Jonagold en rozijnen. Door deze te vervangen door Goudreinet en cranberries en iets minder suikers krijgt deze ambachtelijke appeltaart net wat meer frisheid. Zo hebben we ook de koekkruiden achterwege gelaten.

De meeste liefhebbers houden van warme appeltaart met slagroon. Wat ons betreft smaakt hij koud uit de koelkast (zonder slagroom) zeker zo lekker, maar smaken verschillen. In alle gevallen is het smullen met als basis Koopmans Graan van Hier Tarwebloem.

Graan_van_Hier_Appeltaart
Graan van Hier: Ambachtelijke appeltaart, de absolute favoriet om zelf te maken
Graan_van_Hier_Hartige taart
Graan van Hier: Hartige taart gemaakt met Koopmans Graan van Hier Volkorenmeel
Graan_van_Hier_Krentenbroodjes
Graan van Hier: Krentenbroodjes gemaakt met Koopmans Graan van Hier Patentbloem
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.