Limburgs zoervleis (stoofvlees) gemaakt van Koningsoesterzwammen

Limburgs zoervleis (stoofvlees) gemaakt van Koningsoesterzwammen

Vorig artikel Volgend artikel

Het viel misschien al op dat ik veel plezier heb beleefd aan het uitproberen en zelf opkweken van de Nederlandse Koningsoesterzwammen. In het artikel over de paddenstoelen kwam al naar voren dat ze enorm veelzijdig te gebruiken zijn in gerechten. Aangezien het bedrijf van de grootste kweker in het Limburgse Stramproy is gevestigd, moet er een Limburgs gerecht mee gemaakt worden: Limburgs Zoervleis (zonger vleis).

Met veel typische streekgerechten is het zo dat iedere regio en zelfs iedere familie wel een eigen variant heeft. Dat is ook het geval in Limburg met zoorvleis, zelfs de manier van schrijven is door de hele provincie anders. Zelf ben ik geboren en getogen in Midden-Limburg dus voor mij is het zoorvleis terwijl het op andere plekken zoervleisj wordt genoemd. Waar we het in heel Limburg wel enigszins over eens zijn, wil je écht het lekkerste zoorvleis van de provincie eten dan moet je bij Café Sjiek in Maastricht zijn.

Limburgs zoorvleis van Koningsoesterzwam

(voor twee personen)

Nodig:

  • 280-300 g koningsoesterzwammen (2 bakjes), in de lengte in repen getrokken
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (100 g), in halve ringen
  • 75 ml natuurazijn
  • 150 ml water
  • 1 eetlepel kruiden voor stoofvlees (bijv. Jonnie Boer Zwolsche stoof)
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 50 g ontbijtkoek, verkruimeld
  • zout en versgemalen peper

Maken:

  1. Verhit de olijfolie in een hapjes- of kleine braadpan en bak de repen koningsoesterzwam en ringen ui al omscheppend in 5 minuten lichtbruin.
  2. Schenk er 2 eetlepels azijn over en laat dit gedeeltelijk verdampen.
  3. Schenk vervolgens de rest van de azijn en het water in de pan en voeg de stoofkruiden, de basterdsuiker en de verkruimelde ontbijtkoek toe.
  4. Stoof alles 20 minuten op laag vuur.
  5. Proef het zoorvleis en breng eventueel op smaak met zout en peper en eventueel nog wat suiker of azijn toevoegen om de smaken in balans te krijgen.
  6. Serveer het zoorvleij met dikke frieten en een rauwkostsalade.
    Of ga voor de klassieke variant met rode kool en aardappelpuree.

Limburgs Zoervleis (plantaardig)_2
(Afbeelding: Limburgs Zoervleis van pulled shrooms - ©Oakfield b.v.)
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies