Hartig Turks yoghurtontbijt: Çılbır met gerookte eieren

Hartig Turks yoghurtontbijt: Çılbır met gerookte eieren

Vorig artikel Volgend artikel

Çılbır, spreek uit als tsjulbur, is een Turks gerecht met eieren dat vaak wordt gegeten als ontbijt of lunch. Lekker met een kruidige yoghurt en pittige chiliboter, zoals hier. Je kunt çilbir met brood eten of gewoon uit een kommetje. Wij nemen er een geroosterd stukje brood bij om mee te dippen.

Door: Charlotte Hamilton

Hier in Nederland beginnen we de dag meestal met een zoet ontbijt, zoals een kom yoghurt met fruit of een paar eetlepels muesli. Maar als je toe bent aan iets nieuws, dan is dit hartige yoghurtontbijt uit Turkije het proberen waard. Wil je dit liever als avondeten of bijgerecht? We won’t judge.

Smoked Eggs

Onze twist? Gerookte eieren, jawel. We waren meteen geïntrigeerd toen we de eieren van Smoked Eggs Europe in de foodiebag na de Culiperslunch vonden. Het bedrijf wordt gerund door een Brabants stel dat het idee om eieren te roken kreeg in Australië en daar zijn ze in Nederland mee aan de slag gegaan.

Eieren roken is een hele oude techniek, maar dan in een nieuw jasje. De eieren worden koud gerookt, op lage temperatuur zo’n 16-18 uur lang en zijn dus nog rauw in het pakketje. Je kunt er dus alles mee doen: koken, pocheren of zelfs zoet mee bakken.

Çılbır met gerookte eieren

(voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 300 g volle Griekse yoghurt of hangop
  • 1 kleine teen knoflook
  • 30 g boter
  • 2 theelepels Allepo peper
  • Paar takjes munt
  • 2 gerookte eieren
  • 2 stukjes geroosterd brood

Bereidingswijze:

  1. Als je hangop gekocht hebt, of je wilt geen hangop maken, kun je deze stap overslaan. Zo niet: leg een grote zeef op een kom. Maak een theedoek of kaasdoek nat en wring deze uit. Leg de doek in de zeef en giet de yoghurt of karnemelk daarop. Zet alles een nacht in de koelkast om uit te laten lekken. Schep de volgende dag de hangop uit de theedoek en bewaar deze tot gebruik in een afgesloten bakje.
  2. Laat de hangop/yoghurt op kamertemperatuur komen. Pel en rasp de knoflookteen. Meng door de yoghurt en kruid met een beetje zout en peper.
  3. Smelt in een steelpan de boter. Laat de boter niet koken. Voeg de Allepo peper toe en laat 5 minuten op laag vuur staan. Rol de muntblaadjes op en snijd in dunne reepjes.
  4. Pocheer de eieren: Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien, géén grote. Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 4 minuten.
    Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.
  5. Serveer de gerookte, gepocheerde eieren op de kruidige yoghurt en voeg de Allepo boter toe en maak af met de reepjes munt.
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies