De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Er valt een klein boek te schrijven over het moeten missen van een festivalzomer in 2020 en 2021. Het idee van livemuziek, een biertje met gras onder de voeten op Lowlands of Woo Hah! is iets waar ik zelfs met dit weer voor zou van tekenen. Daarom drie vega(n) recepten waarmee je er thuis een mini-foodfestival van maakt.
Naast de twee genoemde festivals bestaat mijn zomer normaal ook uit het bezoeken van allerlei foodfestivals. Sowieso hebben veel festivals inmiddels een echte foodline-up. Het is allang niet meer een klef broodje kebab of een vale hamburger voor 2,5 munt. Vandaar een paar vega(n) recepten die heerlijk zijn om thuis een eigen foodfestivalsfeer te creëren.
Spicy mangosalade met bloemkoolrijst en amandelen
Nodig:
(voor 4 personen)
- 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in halve maantjes
- 1½ mango’s, in blokjes
- 400 g bloemkoolrijst (vers of uit de diepvries)
- 300 g rode kool, fijngesneden
- 200 g spinazie, grof gehakt
- 40 g gerookte amandelen, grof gehakt extra vierge olijfolie
voor de pittige mango hummus
- 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 1 citroen, het sap 1 teentje knoflook, geperst
- ½ mango, in blokjes
- 2 el tahin
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl agavesiroop
- zout en peper
Maken:
- Maak de pittige mango hummus. Doe de kikkererwten, citroensap, knoflook, mango, tahin, gemalen komijnzaad, chilivlokken en agavesiroop in de keukenmachine. Mix tot een glad geheel, en voeg eventueel tijdens het mixen lauw water toe tot de hummus de gewenste dikte heeft. Proef en breng op smaak met zout en peper. Pas indien nodig aan door meer citroensap toe te voegen.
- Doe de komkommer, mangoblokjes, bloemkoolrijst, rode kool en spinazie in een kom en meng het geheel door elkaar met een scheut extra vierge olijfolie.
- Verdeel de salade over de borden, garneer met de gerookte amandelen en serveer met de pittige mango hummus.
Recept van Albert Heijn
Zelfgemaakte pita’s met falafel en hoemoes
(3-4 personen)
Nodig:
Voor de pitabroodjes
- 500 g bloem
- 300 ml lauwwarm water
- 3 g gedroogde gist
- 1 el olijfolie
- 1 tl kristalsuiker
- ½ tl zout voor de toppings
- 250 g Maza falafel
- 250 g cherrytomaatjes
- 200 g Maza Hoemoes Rode Biet 40 g rucola
- 1 courgette
- bloem om het werkblad te bestuiven
Maken:
- Doe warm water uit de kraan in een kom en voeg hier de gist aan toe. Let op: het water mag niet koken! Zet de kom 10 minuten weg op het aanrecht.
- Zeef ondertussen de bloem boven een ruime kom en voeg hier het zout en de kristalsuiker aan toe. Roer het geheel door elkaar.
- Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de olijfolie en vervolgens beetje bij beetje het water met de gist aan toe, terwijl je kneedt totdat er een samenhangend deeg ontstaan is. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het geheel 60 minuten rijzen op een warme plek in huis.
- Verdeel het deeg vervolgens in 8 gelijke stukken en rol hier deegballetjes van. Verdeel de deegballetjes over een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een schone theedoek. Laat de deegballetjes nog 30 minuten rijzen.
- Snijd de courgette in de breedte in dunne plakken en halveer de cherrytomaatjes.
- Verwarm de oven voor op 225 °C. Bestuif het aanrecht met bloem en rol de deegballetjes één voor één zo dun mogelijk uit met behulp van een deegroller en leg ze daarna terug op de bakplaat. Bak de pitabroodjes 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Verhit ondertussen een koekenpan op het vuur en bak hierin de courgette totdat deze gaar is. Haal de courgette uit de pan en bak de falafel totdat deze goudbruin en knapperig is geworden.
- Laat de pitabroodjes afkoelen, snijd deze in en bestrijk met Maza Hoemoes Rode Biet en beleg met Maza falafel, gegrilde courgette, cherrytomaatjes en rucola.
(Recept: Maza)
Visvrije tonijnpizza met zwarte olijven en cheddar
(4 personen)
Nodig:
- 1 pizzabodem met tomatensaus
- ½ rode ui, in dunne ringen
- 1 blik (135 g) Seasogood visvrije tonijn olijfolie
- 100 g geraspte cheddar kaas
- 2 el zwarte olijven, in plakjes
- 1 el kappertjes, uitgelekt
Maken:
- Verwarm de oven voor op 220 ᵒC.
- Beleg de pizza. Verdeel de rode uienringen en visvrije tonijn over de pizza’s, gevolgd door de cheddar, olijven, en kappertjes. Leg de pizza’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 8-10 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden.
- Haal de pizza uit de oven, laat kort afkoelen voordat je ze aansnijdt.
- Snijd de pizza in punten en serveer direct.
(Recept: Seagood)
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023