Dé ultieme after-carnaval stamppot: hete bliksem

Dé ultieme after-carnaval stamppot: hete bliksem

Vorig artikel Volgend artikel

Fruit door je avondeten: you love it or hate it. Maar nu de Carnaval weer officieel voorbij is, kunnen we allemaal wel wat extra vitamines gebruiken. Het oud-Hollandse hete bliksem is dan eigenlijk alles wat nodig hebt. Typisch zo’n gerecht waarmee je lekker met het bordje op schoot kunt huisduiven. Niet te zwaar en een beetje zoetig met een frisse touch. De ideale voorjaarsstamppot dus! Ook mooi meegenomen: het is lekker vriendelijk voor je portemonnee. Deze maand duurt tenslotte nog lang ;-)

't Dondert En Het Bliksemt

Carnaval mag dan voorbij zijn, in de keuken kun je nog even lekker doorgaan met stampen. Hete bliksem is namelijk niet meer en niet minder dan een stamppot met zoete en zure appels. De benaming van het gerecht heeft overigens vrij weinig te maken met de hit van Guus Meeuwis of met alle Pikachu onesies die je hebt kunnen spotten afgelopen week. Eigenlijk had dit gerecht net zo goed alleen ‘heet’ kunnen heten. Door het vocht van de appels duurt het namelijk erg lang voordat de stamppot een beetje is afgekoeld. Vandaar de benaming (je bent gewaarschuwd).

Hete bliksem bereiden is overigens super simpel: men neme 1 kg kruimige aardappels, 500 gram zure appels (bijvoorbeeld Goudreinet) en 500 gram zoete appels (of stoofpeertjes). Schil de aardappels en appels en snijd ze in stukken. Doe de aardappels in een ruime pan en leg de stukjes appel erop. Vul de pan met water tot alles net onder staat en kook circa 15-20 minuten. Giet af en stamp fijn met 30 gram boter en eventueel een scheut melk als de stamppot te droog is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Eet smakelijk!

4x variaties op hete bliksem

Uiteraard valt er net als met elke andere stamppot ook met hete bliksem lekker te variëren. Zo kun je gesnipperde ui toevoegen bovenop de laag appels, of na het koken spekjes of stoofpeertjes toevoegen. Op Instagram vind je meer fijne variaties op de fruitige stamppot:

1. Hete bliksem met biefstuk en champignons

2. Roze bliksem

3. Gevulde appels met hete bliksem

4. Hete bliksem met pulled pork

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies