De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het voelt alsof deze week de lente pas echt is begonnen. Heel de week laat de zon zich goed zien en is er geen wolk aan de lucht. Aangezien we ook aanbeland zijn in het paasweekend is dit hét uitgelezen moment voor het recept van een lente borrelplank met zalmvlinders en springrolls.
Dit recept komt uit het nieuwe kookboek ‘Made by Koffietijd’. Zoals we in dat artikel al aanhaalden, staat het boek vol met een ruime diversiteit aan gerechten. Waaronder de recepten voor drie borrelplanken waarvan we deze voorjaarsborrelplank uit hebben gekozen.
Zalmvlinders
Om de zalmvlinders te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 8 bladerdeegvellen
- 3 eetlepels kruidenolie
- 125 gr. Mon Chou
- 200 gr. gerookte zalm
- 1 ei (losgeklopt)
- bos dille
- 2 eetlepels mayonaise
Op hier zalmvlinders van te maken, doe je het volgende. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem twee vellen bladerdeeg en druk de randen op elkaar zodat er een rechthoek ontstaat. Meng in een kom de kruidenolie met de Mon Chou en zo heb je de kruidenkaas gemaakt. Besmeer het bladerdeeg met de kruidenkaas en leg hier wat gerookte zalm op. De zalm mag allebei de bladerdeegplakken compleet bedekken.
Rol de plak van twee kanten op zodat je een vlindervorm hebt en snijd hem in 6 plakken. Leg de plakken plat op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de vlinders met het losgeklopte ei. Bak de vlinders in de oven in 20 minuten mooi goudbruin. Snijd intussen de dille fijn en meng met de mayonaise. Zet weg tot gebruik.
Springrolls
Voor het maken van de springrolls heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 100 gr. haricots verts
- 300 gr. kippendijen
- 1 mango
- 1 kropje little gem sla
- 2 eetl. zoete ketjap
- paprikapoeder
- 12 rijstvellen
- 50 gr. wortel, in
- julienne gesneden
- kleine handvol cashewnoten, grof gehakt
- bakje chilisaus
Het maken van de springrolls is wat bewerkligger, maar wel vrij makkelijk. Je begint allereerst met een pan met ruim water op vuur aan de kook te brengen. Dop de haricots verts en halveer ze. Kook ze beetgaar en spoel direct af met koud water. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kip gaar. Schil intussen de mango en snijd in dunne reepjes. Scheur de little gem sla in stukjes. Snijd de gare kip in stukjes. Leg de stukjes kip in een kom en voeg de ketjap, een snuf paprikapoeder en wat peper en zout toe. Meng goed.
Pak een rijstvel en week dit 30 seconden in warm water. Leg het vel op een vochtige theedoek, dit voorkomt dat het blijft plakken tijdens het rollen. Leg er een beetje sla op en vervolgens wat haricots verts, mango, wortel, wat van het kipmengsel en wat grof gehakte cashewnoten.
Vouw het rijstvel over de vulling, klap de zijkanten naar binnen over de vulling en rol strak op. Leg de springroll opzij en herhaal dit met de rest van de vellen en ingrediënten. Als laatste stap geef je de springrolls en zalmvlinders met de sausjes in bakjes een plek op de borrelplank. Smullen!
Natuurlijk is een klassieke cocktail heerlijk voor erbij.