De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In januari sprak het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de grootste prijsstijging van consumentengoederen sinds 2002. Dat kwam vooral door de stijging van prijzen in de voedingssector. Opvallend is daarom ook om te zien dat tijdens de coronacrisis in maart de voedingsmiddelen 3,2 procent hoger waren dan in maart 2019.
Een maand eerder in februari was de prijsstijging 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bijzonder is om te zien dat over het algemeen de consumentenprijzen minder hard stegen in maart dan in februari. Zo waren consumentengoederen en -diensten in maart 1,4 procent duurder dan vorig jaar, meldt het CBS. In februari betaalde de consument 1,6 procent meer dan in februari 2019.
Varkensvlees
Volgens het CBS valt de maand maart hoger uit qua prijzen door wat er voor varkensvlees betaald moest worden. Die prijzen bleken flink gestegen en dat heeft zijn weerslag op het algemene beeld van de voedingsprijzen.
Een ander opvallend iets is dat als de prijzen geïndexeerd worden dat consumentengoederen en -diensten in Nederland in februari 1,3% en in maart 1,1% gestegen zijn. Alleen in de eurozone gaat het om in februari 1,2% en in maart 0,7%.
Btw-tarief
De stijging is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van eten en drinken die te maken heeft met de verhoging van het lage btw-tarief van zes naar negen procent per 1 januari 2019. Vorig jaar stegen de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in de supermarkt gemiddeld met vier procent. Dat is de sterkste prijsstijging in ruim 10 jaar tijd.