Alkmaarse kaassoep van De Heeren van Sonoy

Alkmaarse kaassoep van De Heeren van Sonoy

Vorig artikel Volgend artikel

Dit heerlijke recept van De Heeren van Sonoy komt uit het boek Nederland Kookboek van culinair journaliste Laura de Grave waar we vorige week een artikel over hebben geschreven. In kaasstad Alkmaar is kaassoep een begrip en al helemaal de kaassoep van De Heeren van Sonoy.

In Nederland Kookboek delen chefs hun legendarische gerechten. Chef Khyber Naserie doet dat voor dit gerecht ook en dan gaat het vooral over de zelfgemaakte bouillon.

Alkmaarse kaassoep - De Heeren van Sonoy

(Voor 4 personen)
Zelfgemaakte bouillon: 15 min. + 2,5 uur laten rusten
Soep: +/- 1 uur

Ingrediënten

  • 1 l droge witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 l groentebouillon*
  • 500 ml kookroom
  • 200 g geraspte kaas naar keuze (bij de Heeren van Sonoy gebruiken ze Beemster kaas)
  • 20 g blauwschimmelkaas

Benodigdheden

  • maatbeker (RVS)
  • garde

Stappenplan

1. Schenk de wijn in een soeppan. Pel de knoflook. Voeg de knoflook toe en kook op middelhoog vuur in tot 0,5 liter.
Let op: Kook de wijn niet verder in dan 0,5 liter, anders wordt hij bitter.

2. Voeg de groentebouillon toe en kook het geheel in tot 1 liter. Verwijder de knoflook. Voeg de room toe en breng aan de kook.

3. Zet het vuur laag. Voeg de geraspte kaas en blauwschimmelkaas geleidelijk toe aan de soep terwijl je roert met een garde. Breng als alle kaas gesmolten is de soep op smaak met peper en zout. Schep de soep in kommen of diepe borden.
Let op: Breng na het toevoegen van de kaas de soep niet meer aan de kook, anders brandt hij aan.


*Tip van de chef: Zelfgemaakte groentebouillon

Je kunt bouillonblokjes gebruiken, maar zelfgemaakte groentebouillon is natuurlijk het lekkerst. Bak hiervoor circa 10 minuten 1 kilo gelijke delen fijngesneden WUPS: Wortel, Ui, Prei en Selderij (bleekselderij in de zomer, knolselderij in de winter) in 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan. Voeg 1 theelepel zout en 3 liter water toe en laat 2,5 uur met de deksel op de pan zachtjes trekken op laag vuur. Zeef de groenten eruit door een vergiet en vang de bouillon op.

kaassoep
(Alkmaarse Kaassoep - De Heeren van Sonoy uit Nederland Kookboek)
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies