Gin 1689 - London Dry is 330 jaar ginhistorie samengevat in een fles

Gin 1689 - London Dry is 330 jaar ginhistorie samengevat in een fles

Vorig artikel Volgend artikel

Aan het eind van vorig jaar viel ons oog op een roze fles gin die de naam Queen Mary Pink Gin droeg. Gemaakt op basis van een eeuwenoud ginrecept met daaraan toegevoegd aardbeien en framboos. We hadden toen ook al ons oog laten vallen op de grote broer: Gin 1689 - London Dry.

Als er een jaartal in de naam van een drank staat, dan moet er een goed verhaal aan gekoppeld zijn. Daarvoor moeten we terug naar 5 november 1688. De Prins van Oranje stak het kanaal over en ging met 21.000 soldaten aan wal in de Zuid-Engelse kustplaats Devon. Daar maakte hij binnen enkele weken korte metten met het leger van de Engelse koning Jacobus II. Willem van Oranje liet zich uitroepen tot de soevereine heerser van Engeland.

Geboorte van gin

Naast het veroveren van Engeland introduceerde Willem van Oranje ook een typisch Nederlands product: jenever! Al vrij snel werd het door de Britten afgekort tot gin en de drank werd mateloos populair op het eiland. Uiteindelijk zijn de Engelse op deze manier ooit aan de eigen variant London Dry gin gekomen.

Gin 1689

We nemen een tijdssprong naar de jaren ’10 waar de twee mannen die Gin 1689 op hebben gericht aan een jarenlange speurtocht begonnen dankzij dit stukje Nederlandse historie. In 2016 starten ze hun zoektocht naar het originele recept van de gin die in Engeland een ware drankrevolutie veroorzaakte. Na twee jaar in de archieven van de British Library zoeken, wist mede-oprichter Alexander Janssens het originele recept op te duiken.

Gin 1689 London Dry

Alleen al om de bijzondere blauwe fles hoort Gin 1689 bij iedere ginliefhebber in de kast te staan. Maar wat Janssens samen met meester-distilleerder Herman Jansen uit Schiedam heeft weten te distilleren aan de hand van een eeuwenoud recept is opzienbarend.

De gin is bijzonder zacht door de gebalanceerde combinatie van jeneverbes met gedroogde kweepeer, paprika, appel, citroen- en sinaasappelschil, nootmuskaat, anijs en kruidnagel zorgt voor een unieke gin zonder opsmuk.

Ideaal natuurlijk in een gin-tonic als je hem combineert met een mediterrane tonic en wat citrusfruit. Wij gebruiken hem inmiddels als onze standaard basis voor onze favoriete gincocktail de Tom Collins. In onze ogen is deze Gin 1689 - Dry Gin een eerbetoon aan eeuwenoud Nederlands vakmanschap in een modern jasje.

Originele ginrecept
(Afbeelding: Het originele ginrecept)

(Alle afbeeldingen bij dit artikel zijn © Gin 1689)

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies