De bijzondere grappa's van Lorenzo Inga

De bijzondere grappa's van Lorenzo Inga

Vorig artikel Volgend artikel

Op Eatly zijn we vorige week voor het eerst in de wereld van de grappa’s gedoken. Wat is het voor drank? Welke soorten zijn er? Hoe drink je het? Al die vragen hebben we in dat artikel beantwoord. De volgende stap is natuurlijk grappa’s uitproberen. We hebben het geluk om via Villa Grappa er vier te mogen proeven van Lorenzo Inga.

Sinds 1832 maakt de familie Inga al grappa en likeuren. Oorspronkelijk komt de familie uit de stad Noto op Sicilië, maar aan het begin van de twintigste eeuw verhuisden ze naar de regio Piemonte. Daar zijn ze nog altijd gevestigd in de buurt van de kust van Genua. Lorenzo Inga is de vijfde generatie die grappa en andere likeuren maakt.

Van vader op zoon

Het ambachtswerk is generaties lang van vader op zoon overgedragen, zo ook in het geval van Lorenzo. Hij richt zich overwegend op de distillatie en de verkoop. Zijn vader heeft van vroeger uit goede contacten met kleinschalige wijnhuizen waar hij de beste kwaliteit druiven inkoopt.

Zoals het een traditioneel Italiaans merk betaamt, hebben de flessen van Lorenzo Inga een imponerende uitstraling. Ze steken geen geld in dure reclames, maar dat wordt geïnvesteerd in het produceren van mooie grappa’s en likeuren. Door de eigenzinnige manier leveren ze al jarenlang aan restaurants die net iets anders en beters willen serveren.

De grappa’s

Voor dit artikel hebben we drie houtgelagerde grappa’s en een ongelagerde grappa geprobeerd. De Recioto Valpolicella is een ongelagerde grappa gemaakt van de Garganega druif uit het Soave-gebied bij Verona. Wat opvalt bij het drinken is dat het een zachte en fruitige grappa is. Je proeft er gedroogd fruit in en iets wat lijkt op framboos.

Wijngaard Piemonte_
(Afbeelding: Wijngaard in de Piemonte-regio)

De My Grappa Barrique is de eerste van de drie houtgelagerde grappa’s. Hij wordt gedestilleerd uit een blend van vier druivensoorten: Moscato, Barbera, Dolcetto en Nebbiolo. In 2012 is deze uitgeroepen tot beste grappa van de wereld op de IWSC.

Houtgelagerd

Gavi Antica Porta is een houtgelagerde grappa gemaakt van de Cortese di Gavi druif. Alleen al de naam zorgt al voor water in de mond. Hij is een goudgeel van kleur en heeft een zachte, maar wel volle smaak. Een echt digestief.

Persoonlijk favoriet is de Amarone. Die wordt gemaakt van druiven uit de regio Corvina, Molinara en Rondinella. En wordt gelagerd voor een langere periode op eikenhouten vaten uit Frankrijk. Daarna wordt hij verder op smaak gebracht in kleine houten vaten uit Limousin. Qua kleur is deze grappa weer een tikje donkerder en eigenlijk amberkleurig. Op het gebied van smaak is dit weer een zeer fruitige. Dat zorgt voor een intense smaak waar je vanille, druiven en een beetje kaneel proeft.
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies