BeanBrothers in Eindhoven zet de koffieboeren centraal

BeanBrothers in Eindhoven zet de koffieboeren centraal

Vorig artikel Volgend artikel

In een oud pakhuis aan de Bergstraat in Eindhoven vind je Stadsbranderij Eindhoven. De plek waar de koffies van BeanBrothers worden gebrand en waar je van dinsdag t/m zondag in de koffiebar terecht kunt voor een goede kop koffie. Wij probeerden van BeanBrothers twee soorten koffie uit: Silvio Sanchez en Brotherhood.

Met hun mobiele koffiebar(s) maakte BeanBrothers naam in Eindhoven en ver daarbuiten. In die periode hebben ze zelf heel veel ervaring en informatie opgedaan over koffie. Vandaar dat het op een gegeven moment tijd werd voor een vaste stek: Stadsbranderij Eindhoven. Iedereen die ooit eens bij hen binnen is gelopen weet dat ze naast het hebben van een (mobiele) koffiebar en koffiebranderij er veel meer gebeurd: ze geven workshops, trainingen en zijn koffieleverancier bij veel horecazaken.

Passie voor koffie

Uit alles blijkt dat er een ongeremde passie is voor koffie en alles wat er bij komt kijken om een perfecte kop koffie te maken. Dat merk je aan de barista’s in de koffie bar die alle ins en outs weten van de koffies die ze serveren en wat het bijzonder maakt ook over de boeren die de koffiebonen verbouwen.

Koffieboeren

Het zit eigenlijk al in de naam van het bedrijf verwerkt maar BeanBrothers ziet een koffieboer eigenlijk vooral als een koffiebroer. Waar er genoeg koffiebedrijven zijn die de koffieboer centraal stellen, gebeurt dat vaak niet zo duidelijk als bij deze Eindhovense koffieliefhebbers. Zo dragen veel van hun koffies de naam van de boer op wiens grond de koffiebonen worden geboerd.

Silvio Sanchez

Op de Santa Teresa de Mogoton koffieboerderij in Nicaragua verbouwt Silvio Sanchez op 1.500 meter zijn koffiebonen. De koffies uit deze regio staan bekend om hun hoge kwaliteit, complexiteit en uitgebalanceerde smaakprofiel. Vaak zijn de koffies iets fruitiger en dat merk je aan de zuurgraad van deze koffie. In de koffie proef je vooral rood fruit, karamel en wat chocola in terug waarmee hij een bitterzoet smaakprofiel heeft.

Brotherhood

Eigenlijk zegt de naam van deze koffie alles het benadrukt de band met de koffieboeren en de goede samenwerking. Het is een combinatie van koffies uit Nicaragua, Brazilië en Honduras waarmee BeanBrothers een bijzondere blend heeft gemaakt. In de koffie komen vooral rietsuiker, melkchocolade en rood fruit naar boven. Wat het een zachte koffie maakt met een fris zuurtje.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies