AsparaGIN is gemaakt van asperges en veel lekkerder dan je denkt

AsparaGIN is gemaakt van asperges en veel lekkerder dan je denkt

Vorig artikel Volgend artikel

Het blijft leuk om allerlei gins uit te proberen die nét even anders zijn. De Franse G’Vine gins gemaakt van druiven, Otenba, Hermit Gin of The Drunken Horse gin zijn een paar bijzondere voorbeelden. Een tijdje terug viel ons oog op een Duitse gin die gemaakt wordt van asperges: asparaGIN. En die verrast op veel fronten.

Deze gin viel natuurlijk op omdat hij met asperges is gemaakt. Want dat is nou niet per se een van de ingrediënten waarvan je denkt dat je er een fantastische gin mee maakt. Oprichter van moerGIN, Michael Wittmann, maakte deze ginvariant als experiment. Daar gingen maanden van planning, experimenteren, aanpassen en distilleren aan vooraf.

London Dry Gin

In de basis is hij gedistilleerd als een London Dry Gin, maar dan wel met wat bijzondere combinaties van ingrediënten. Want in de gin zitten naast asperges: appel, knolselderij, dragon, jeneverbes, citroengras, kaneel en roze bessen. Het kan zijn dat je nu eerder aan een herfstige stoofpot denkt, dan aan een frisse gin.

Wittmann is vanuit een traditioneel oogpunt de gin gaan distilleren om een goede harmonie te vinden tussen al deze ingrediënten. Hij doet dit samen met meester-distilleerder Martin Kern die zelf geen fan is van asperges. Kern zegt over de gin: “De asparaGIN is een klassieke London Dry Gin, maar het bijzondere zit hem in de selectie van ingrediënten. Voor mij, als geen grote fan van asperges, was de moeilijkheidsgraad en grootste uitdaging om een complexe gin te ontwikkelen die recht doet aan de afzonderlijke componenten.”

AsparaGIN

Dat Wittmann en Kern secuur te werk zijn gegaan om een bijzondere gin te ontwikkelen dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Zelf de manier om de botanicals te extraheren is heel bewust gekozen om zo al de diverse smaken het beste samen tot hun recht te laten komen. Voor ons is het een gin die we iedereen voor gaan zetten die benieuwd is naar de verschillende soorten gin op het gebied van smaak.

Want asparaGIN is een hele bijzondere smaakervaring en dat bedoelen we positief. Als je hem ruikt denk je gelijk: zoethout en in de verte een duidelijke hint asperge. Maar als je hem probeert, dan wordt het pas echt interessant. Het is namelijk een bijzonder lekkere gin met een kruidig (aards) karakter, met verschillende frisse tonen zoals appel. Dat maakt het in samenwerking met een indian tonic en als garnering een paar appelpartjes een gin die uitermate in balans is en toch heerlijk excentriek.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies