Wetenschappers hebben spinazie geleerd om te e-mailen

Wetenschappers hebben spinazie geleerd om te e-mailen

Vorig artikel Volgend artikel

Op de een of andere manier is er de afgelopen tijd veel nieuws over wetenschappers die aan het experimenteren zijn geslagen met spinazie. Een van de meest vreemde en vooral futuristische onderzoeken die onlangs gepubliceerd is gaat over het volgende: wetenschappers hebben spinazie geleerd om e-mails te verzenden.

Om het niet helemaal een wetenschappelijke verhandeling te maken, probeer ik het zo ‘nijntje’ mogelijk uit te leggen. Ingenieurs van MIT in de Verenigde Staten hebben van spinazie mijnenvegers gemaakt. Door middel van nanotechnologie kunnen de wortels van de groente herkennen als er nitroaromaten in het grondwater zitten. Ze geven dan een signaal af dat door een infraroodcamera opgepakt wordt en die stuurt vervolgens een e-mail naar de wetenschappers.

Breder onderzoek

Nitroaromaten zijn verbindingen die vaak worden aangetroffen bij explosieven en landmijnen. Dit was niet het enige waar de wetenschappers zich op focusten, want het experiment was onderdeel naar een onderzoek naar plant nanobionics. Dat is een nieuw proces waarin wordt geprobeerd om planten nieuwe vaardigheden te geven.

Onderzoeksleider professor Michael Strano over de reden van het onderzoek: “Planten zijn zeer goede analytische chemici. Ze hebben een uitgebreid wortelnetwerk in de bodem, bemonsteren constant grondwater en hebben een manier om het transport van dat water naar de bladeren zelf te voeden.”

Enorme potentie

Hoewel het doel was om explosieven op te sporen, zien de wetenschappers veel meer mogelijkheden om dit gegeven toe te passen. Professor Strano over de mogelijkheden: “Planten reageren erg op het milieu. Ze weten dat er een droogte zal komen lang voordat wij dat doen. Ze kunnen kleine veranderingen in de eigenschappen van bodem en waterpotentieel detecteren. Als we die chemische signaalroutes aanboren, is er een schat aan informatie waartoe we toegang hebben.”

Het lijkt er dus sterk op dat e-mailende spinazie pas het begin is van plant nanobionics.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies