Voedselbanken kampen met tekorten door minder verspilling

Voedselbanken kampen met tekorten door minder verspilling

Vorig artikel Volgend artikel

De coronacrisis maakt het de voedselbanken in Nederland voor een tweede keer heel erg lastig. Waren er tijdens de eerste golf nog voedselbanken die door allerlei omstandigheden de deuren (tijdelijk) moesten sluiten. Nu zijn er verschillende voedselbanken die kampen met tekorten waardoor al enkele weken het aanbod aan voedsel terugloopt.

Het wrange eraan is dat juist door de pandemie er steeds meer mensen genoodzaakt zijn om gebruik te maken van de voedselbanken. En nu doemt er een probleem op door de nieuwe sluiting van de horeca en veel aandacht voor voedselverspilling: er komt minder kaas, vlees en groenten richting de voedselbanken.

Supermarkten

Volgens Pien de Ruig van Voedselbank Nederland heeft dit echt met minder verspilling te maken. Ze zegt hierover: “We zien de laatste tijd veel minder eten bij ons binnenkomen. We zien dat supermarkten veel bewuster bezig zijn met het voorkomen van voedselverspilling, wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe.”

Ook de tweede horecasluiting zorgt voor een mindere stroom aan eten richting de voedselbanken. De Ruig legt uit: “Iedereen is toch bezig zijn hoofd boven water te houden in deze tijden van crisis. Op dit moment zitten er enkele voedselbanken echt met lege schappen, dat is een signaal dat we serieus moeten nemen.

Europees fonds

Opmerkelijk is het dan ook om te lezen dat er een Europees fonds is dat bedoeld is om onder meer de voedselbanken te ondersteunen, daar maakt Nederland al jaren geen gebruik van. Een land als Frankrijk heeft hier al een half miljard euro uit gekregen. Maar bij de Nederlandse regering heerst het idee dat we het niet nodig hebben om gebruik te maken van dit fonds, terwijl het aantal personen dat van de voedselbanken in ons land afhankelijk is jaar op jaar stijgt. Zeker nu we ook nog eens te maken hebben met een pandemie.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies