Vleesvervangers: goed voor het milieu, maar minder goed voor jezelf

Vleesvervangers: goed voor het milieu, maar minder goed voor jezelf

Vorig artikel Volgend artikel

In 2019 en tijdens Veganuary is er geen ontkomen aan: vleesvervangers. Ze zijn goed voor het milieu, maar blijkbaar zijn ze niet per se goed voor je gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTL-Z.

De zender sprak hiervoor met Jasper de Vries van het Voedingscentrum en de conclusie die getrokken wordt, is niet heel erg positief voor de vleesvervangers. Het is namelijk zo dat in veel van hen te veel zout, suiker en verzadigde vetten zit. Daarbij vertelt De Vries dat zout het grootste probleem is.

Zout

Per 100 gram mag er volgens het Voedingscentrum maximaal 1,1 gram zout in een product zitten. Wordt daar overheen gegaan, dan valt het buiten de Schijf van Vijf en is het geen gezonde keuze. Veel producenten gooien wat meer zout in de producten omdat het een makkelijke manier is om iets van smaak toe te voegen.

Volgens het Voedingscentrum is het goed om hooguit 6 gram zout per dag te eten, daar zit de Nederlander met gemiddeld 7,8 gram al boven. Dat is geen goed iets, want te veel zout per dag verhoogt je bloeddruk en veroorzaakt een grotere kans op hart- en vaatziekten en nierziekten.

Minder suiker

Wat volgens De Vries wel opvalt is dat de hoeveelheid suiker en zout afneemt in de vegetarische en veganistische producten. Zeker in vergelijking met 4 a 5 jaar geleden. Dat is volgens hem een goede ontwikkeling aangezien suiker en zout niet nodig zijn om smaak toe te voegen aan een product, dat kan beter gedaan worden met kruiden en specerijen.

Verzadigd vet

Op dit gebied gaat het ook mis met de kant-en-klare vleesvervangers. Het voedingscentrum hanteert op dit gebied een bovengrens van 2,5 gram per 100 gram. Al is hier wel de kanttekening bij te plaatsen dat vleesproducten als een hamburger of rookworst ook buiten de Schijf van Vijf vallen door deze reden.

Voedingstoffen

Wat uit het onderzoek ook blijkt is dat als je vlees wil vervangen, je voldoende ijzer, eiwitten, B12 en B1 moet toevoegen aan de producten of je veganistische voedingspatroon. Deze vind je niet in plantaardige producten. Daarbij is het ook goed om vanaf scratch zelf met plantaardige vleesvervangers zoals linzen, peulvruchten, eieren en ongezouten noten te gaan koken.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies