'Verminderen voedselverspilling draagt bij aan terugdringen van CO2-uitstoot'

'Verminderen voedselverspilling draagt bij aan terugdringen van CO2-uitstoot'

Vorig artikel Volgend artikel

Er zijn overal in de maatschappij dingen gaande rondom het verminderen van CO2-uitstoot. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het terugdringen van voedselverspilling een van de belangrijkste maatregelen is die daarbij kan helpen. Directeur Toine Timmermans van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling omarmt deze stelling volledig.

In de stichting komen alle initiatieven en expertises samen bij het werken aan het verminderen van voedselverspilling in Nederland. Inmiddels zijn er ongeveer 100 voedingsbedrijven, supermarkten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties aangesloten die allemaal samenwerken met een gezamenlijk doel voor ogen: voedselverspilling in Nederland minimaliseren.

Grondstoffen

De hele productieketen kan volgens allerlei experts veel beter ingericht worden om zo voedselverspilling terug te dringen en als bijvangst ook de CO2-uitstoot. Timmermans zegt daarover: “De voedingssector heeft er baat bij om te meten en weten hoe grondstoffen zo optimaal mogelijk gebruikt of hergebruikt kunnen worden. Steeds meer bedrijven willen ook aan de buitenwereld tonen wat hun prestaties zijn ten aanzien van verduurzaming waaronder het beperken van verspilling. Consumenten vragen erom.”

Wetgeving

In Frankrijk is er wetgeving die supermarkten dwingt om niet verkochte producten te doneren aan de minder bedeelden. Nederland kent dat soort wetgeving niet en kent zelfs perverse prikkels die ervoor zorgen dat reststromen uit de voedselketen gebruikt worden om duurzame energie op te wekken terwijl ze hoogwaardiger gebruikt kunnen worden als biomaterialen of diervoer.

En andere wetgeving rondom voedselveiligheid zorgt er weer voor dat keukenafval uit bijvoorbeeld de horeca consequent wordt gecomposteerd of verbrand. Maar er zijn inmiddels bedrijven die dit soort reststromen op industriële schaal veilig kunnen verwerken tot veevoer. Dat is natuurlijk een puike manier van een circulaire productieketen die nog niet eens is aangeboord.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies