Restaurants van de overheid gaan meer lokale producten gebruiken

Restaurants van de overheid gaan meer lokale producten gebruiken

Vorig artikel Volgend artikel

Goed voorbeeld doet goed volgen moeten ze bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gedacht hebben. Samen met de provincies gaat het zich inzetten voor meer lokaal geproduceerd voedsel in de restaurants van de overheid te gaan gebruiken.

Om dit doel te bekrachtigen tekenden minister Schouten en gedeputeerden van de provincies gisteren tijdens de webcast Nationale Handelsmissie Korte Keten de Green Deal Catering Overheidslocaties. Er is schijnbaar veel terminologie nodig om de voedselketen voor de overheidsrestaurants kleiner te krijgen.

Duurzame landbouw

Het verkleinen van de productie- en voedselketen is een belangrijke pijler voor de Nederlandse landbouw om meer duurzaam te worden. Daarvoor is het idee om minder schakels in het proces te krijgen, dus dat de boer, tuinder of visser directer kan onderhandelen met toeleveranciers. Dan gaat het lokaal ook meer contact opleveren tussen ondernemers. Als die producten dan ook verkocht worden in de lokale supermarkt, de erfwinkel of bijvoorbeeld via lokale voedselboxen (#supportyourlocal), dan zorgt dit ook weer dat de boer en de burger elkaar meer naderen.

Green Deal

Greendish onderzocht voor deze Green Deal in welke mate de inkoop van de Rijkscatering en de catering van 9 provincies nu al lokaal verzorgd wordt. De conclusies in het rapport zijn bijzonder eufemistisch opgesteld. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er weinig gezegd wordt over herkomst, het seizoen en de teelwijze van producten. ‘Er is ruimte voor verbetering’, aldus de onderzoekers. Het hele rapport: Impactrapport Green Deal Catering Overheidslocaties.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies