Proef in Scandinavië: THT krijgt toevoeging 'vaak goed na'

Proef in Scandinavië: THT krijgt toevoeging 'vaak goed na'

Vorig artikel Volgend artikel

In een nieuwe proef om voedselverspilling tegen te gaan, wijzigen Unilever, Carlsberg en Arla Foods de houdbaarheidsdata van sommige producten. De ‘tenminste houdbaar tot-datum’ krijgt de tekstuele uitbreiding ‘vaak goed na’. Hiermee willen de fabrikanten voorkomen dat consumenten producten die nog goed zijn om te eten weggooien.

De toevoeging is een gezamenlijk initiatief van de Deense start-up Too Good To Go en een aantal grote voedselproducenten zoals hierboven aangegeven. Naar schatting wordt een derde van het voedsel voor menselijke consumptie op de een of andere manier verspild. Daarvan zijn het vaak de eindgebruikers die het meeste verspillen.

THT vs TGT

Uit onderzoek blijkt dat 53% van de consumenten het verschil tussen tenminste houdbaar tot en te gebruiken tot niet kennen. De betekenis is namelijk heel anders. De TGT-datum zie je bijvoorbeeld op producten die kunnen bederven zoals vlees. Als je dit dan na die datum eet, loop je de kans om ziek te worden. De THT-datum is alleen een indicatie van de houdbaarheid van een product. Als die datum is verstreken, kan de kwaliteit of het uiterlijk van het product verslechteren. Het is dan gewoon nog verantwoord om het product te eten. Door de toevoeging van ‘vaak goed na’ wordt dit onderscheid verduidelijkt.

De nieuwe toevoeging wordt door Unilever toegepast voor drie nieuwe mini Knorr-maaltijden die dit jaar in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland op de markt komen. Het bedrijf bekijkt of het ook in andere landen te implementeren is, alleen moet er per land gekeken worden hoe het precies zit met de lokale wetgeving.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies