‘Plantaardige vervangers van vlees en zuivel blijven nog lang een nichemarkt’

‘Plantaardige vervangers van vlees en zuivel blijven nog lang een nichemarkt’

Vorig artikel Volgend artikel

De wereld van de vlees- en zuivelvervangers is een bijzondere geworden. Veel producenten zien een enorme groeimarkt en consumenten worden zich bewust van dat ‘een beetje minder’ helemaal geen probleem is. Het lijkt alsof plantaardige producten een flink marktaandeel vertegenwoordigen, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dit voor vleesvervangers slechts 2,5% en zuivelvervangers 4%. Wat is er precies aan de hand?

Analisten van de Rabobank hebben een rapport opgesteld over de opkomst van deze vervangers en hoe de toekomst eruit gaat zien. Zij voorspellen dat in 2035 dit nog altijd een nichemarkt zal zijn. Hun prognose is dat vlees- en zuivelvervangers in de 27 landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk slechts 4% en 9% consumptieaandeel zullen hebben.

Niche

Met zo’n klein marktaandeel is het logisch dat producenten grote kansen zien voor plantaardige producten, nog los van eventuele voordelen voor de planeet. De hoeveelheid vlees, vis of kip die jaarlijks per hoofd van de bevolking wordt gegeten is de laatste 10 jaar redelijk stabiel gebleven. Al wordt er inmiddels wel weer wat meer vlees en kip gegeten dan voorgaande jaren.

10 plantaardige burgers

De analyse van de Rabobank komt overeen met een eerder verschenen onderzoek waaruit bleek dat de gemiddelde Nederland iets minder dan 10 vegaburgers per jaar eet. Europees gezien is het gemiddelde consumptieaandeel slechts 0,5% voor vleesvervangers en 3% voor zuivelvervangers.

Flexitariërs

Uit allerlei onderzoeken blijkt wel dat er steeds meer mensen anders met hun vleesconsumptie omgaan. Het aantal vegetariërs en veganisten blijft al jaren stabiel, maar het aantal flexitariërs neemt wel toe. Dat is ook de groep waar steeds meer producenten met succes hun producten op richten. Een recent voorbeeld zijn de nieuwe chipolata’s van Unox.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies