Nieuwe manier van accijnzen heffen gaat speciaalbier duurder maken

Nieuwe manier van accijnzen heffen gaat speciaalbier duurder maken

Vorig artikel Volgend artikel

Dit is niet het fijnste nieuws voor liefhebbers van speciaalbier. Er staat namelijk een verandering op de rol voor hoe het systeem van accijnzen op alcohol werkt. Op voorspraak van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wordt er deze week gesproken om het systeem van accijnzen meer in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijn.

Het idee is om de hoogte van de accijnzen op bier, net als bij wijn, af te gaan laten hangen van het alcoholpercentage. Op dit moment gaat het bij bier nog om het aantal vergistende suikers die bij het brouwproces worden toegepast. Het directe gevolg van deze nieuwe manier van accijnzen heffen gaat ervoor zorgen dat brouwerijen gemiddeld 25% meer aan accijnzen gaan afdragen. Voor speciaalbier van 9% of hoger gaan de accijns met meer dan 50% omhoog.

Ontwikkeling accijnzen

Bijzonder is om te zien dat de accijns op bier vanaf 2002 al flink aan het stijgen is. Dat jaar werden de accijnzen verhoogd met 18%, in 2009 kwam er een verhoging van 30%, in 2013 met 10% en in 2014 nog eens 5,75%. In totaal zijn de bieraccijns sinds 2000 met 80% (!!!) gestegen terwijl de inflatie over diezelfde periode 33% is. De accijns op sterke drank zijn in diezelfde periode met een krappe 10% gestegen. Inmiddels is de accijns op bier ten opzichte van België twee keer zo hoog en vier keer ten opzichte van Duitsland.

200.000 hectoliter

Daarnaast heeft Vijlbrief het lumineuze idee om de korting voor brouwers af te schaffen die minder dan 200.000 hectoliter bier per jaar produceren. Het idee is om zo een eerlijker speelveld te creëren tussen kleine en grote brouwers. Dat gaat natuurlijk niet zo werken, maar de staatssecretaris is ervan overtuigd dat het niet te verdedigen is dat kleine producenten van bier wel dit verlaagd tarief ontvangen en kleine producenten van andere alcoholhoudende dranken niet.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies