Kentering in oer-Hollandse eetroutine op komst door bezorg- en kant-en-klaarmaaltijden

Kentering in oer-Hollandse eetroutine op komst door bezorg- en kant-en-klaarmaaltijden

Vorig artikel Volgend artikel

Het lijkt er sterk op dat de jongere generatie van tussen de 18 en 40 jaar zo verknocht is geraakt aan het aan huis laten bezorgen van maaltijden en het in de supermarkt kopen van kant-en-klaarmaaltijden dat er een kentering dreigt in de eetroutine van de Nederlander. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN).

Sinds 2003 monitort dit instituut het consumentengedrag en de foodmarkt. En in een nieuw rapport beschrijft het bedrijf dat 50% van de Nederlanders minstens één keer in de week geen zin heeft om te koken. Ten opzichte van twee jaar geleden een duidelijke stijging aangezien het destijds nog om 35% ging. De verwachting is dat de pandemie deze stijging niet aan banden legt.

Geen tijd

Het aantal Nederlanders dat aangeeft minstens één keer per week geen tijd heeft om te koken stijgt ook. Onder de jongvolwassenen tussen de 25 en 40 is dit gestegen naar 34% van hen die regelmatig buiten de deur eet of eten afhaalt. De groep 18 tot en met 24-jarigen gaat een stap verder, want 20% van hen zegt minimaal één keer per week buiten de deur te ontbijten.

Andere kijk op eten

Volgens directeur van FSIN, Inga Blokker, hebben jongeren een heel andere kijk op eten: “Eten moet niet alleen de maag vullen, maar ook op emotioneel vlak iets doen, zoals afleiden van stress, of een goed gevoel geven. Het feit dat jongeren niet veel te besteden hebben, heeft hen er niet toe gebracht om hun levensstijl gericht op gemak, genieten en niet-plannen op te geven of aan te passen.”

Meer genieten

Hoewel verschillende generaties eten beschouwd hebben als functionele brandstof is er nu een jongere generatie die genieten van eten als prioriteit heeft. Toch zorgt dat niet ervoor dat ze zelf meer de keuken in duiken, juist het tegenovergestelde.

Blokker legt uit: “Mensen willen graag gezond, lekker en duurzaam eten, maar ervaren gejaagdheid. Ze hebben steeds vaker last van een mentale overload. Daarom blijven ze zoeken naar oplossingen die het hen mentaal makkelijker maken om regelmatig een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Zelf koken wordt dan als extra werk ervaren.”

Eenpersoonshuishoudens

Het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt in Nederland onder meer door de vergrijzing. Toch zijn de mensen van tussen de 56 en 75 jaar minder geneigd om uit te gaan eten of eten te bestellen. Ten opzichte van twee jaar geleden merken ook zij dat ze minder vaak tijd hebben om te koken, dat percentage is van 8 naar 14 procent gestegen.

Blokker verwacht dan ook dat producenten hier op in gaan spelen: “Met de sluiting van de horeca gingen veel mensen noodgedwongen thuis ‘uit eten’. We verwachten dat zodra de horeca weer opengaat, een deel van de thuis-uit-eten-omzet terugvloeit naar écht buiten de deur eten. Een ander deel blijft definitief. Naast dat thuisbezorgen nu compleet is ingeburgerd en het bestelaanbod is uitgebreid, is thuis uit eten gaan voor heel veel mensen nog steeds een gezellige, veilige en goedkope optie.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies