De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Italië is door het Europese Hof van Justitie op de vingers getikt omdat het land te weinig heeft gedaan om de verspreiding van plantenbacterie Xylella fastidiosa te bestrijden. Deze bacterie maakt vooral onder olijfbomen veel slachtoffers.
Afgelopen jaar is het zelfs de Italiaanse productie van olijfolie met bijna 60% gedaald. Die forse daling kan voor een groot deel op het conto van de Xylella-bacterie worden toegeschreven. De bacterie dook in 2013 voor het eerst in Europa op in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Hij wordt verspreid door insecten (schuimbeesten) en tast het houten hart van de olijfbomen aan. Hierdoor sterven de bomen van binnenuit door water tekort.
Olijfbomen rooien
De Europese Commissie ging zich er in 2015 mee bemoeien en besliste in dat jaar dat er stappen gezet moesten worden door Italië om de verspreiding van de bacterie tegen te gaan. Helaas was de verspreiding van de bacterie in Puglia al heel stevig. Zodoende was de Europese Commissie in 2016 al genoodzaakt om extra maatregelen te nemen. Die richtte zich op een strook van 20 kilometer breed waarin alle geïnfecteerde bomen gerooid moesten worden om de verspreiding te stoppen.
Alleen is het Hof nu van mening dat de politici in Rome hun huiswerk goed gemaakt hebben. Van de 886 besmette bomen zijn er 191 nog niet verwijderd. Dat is meer dan twintig procent besmette olijfbomen die nog staan. Het duurde soms weken of zelfs maanden voordat bomen gerooid werden. Daarnaast is de aanwezigheid van de Xylella-bacterie onvoldoende gemonitord in jaarlijkse rapporten. Zodoende moet de Italiaanse regering nu snel met maatregelen komen anders volgen er boetes.
Productie olijfolie
De problemen van de afgelopen jaren met deze hardnekkige bacterie hebben ook hun weerslag op de olijfolieproductie in Italië. Vorig jaar is die al met 57% afgenomen. Dat heeft te maken met aparte weersomstandigheden zoals sneeuw en vorst in maart, maar vooral ook met de Xylella-bacterie. De schade loopt volgens de Italiaanse boerenbond op tot 1,2 miljard euro.