Internet of Things helpt bij aanpak voedselverspilling

Internet of Things helpt bij aanpak voedselverspilling

Vorig artikel Volgend artikel

Technologie speelt een grote rol bij de productie van ons voedsel, maar ook om bepaalde problematiek aan te pakken. Zo proberen verschillende voedselproducenten via blockchain al inzicht te geven in hun productieproces. Een nieuw project onderzoekt wat de toepassing van Internet of Things in de vers-logistiek kan betekenen in de aanpak van voedselverspilling.

Als gevolg van slechte beheersing van de condities tijdens transport van verse producten treedt er veel waardeverlies op. Kijkend naar fruitvervoer dan gaat dit al snel om 5 tot 8 procent. Een groep bedrijven onder leiding van TNO en Wageningen Food & Biobased Research gaat de komende twee jaar kijken of Internet of Things een oplossing kan bieden.

Consortium

Het is geen toeval dat de Wageningen Universiteit ook hier weer een rol in speelt. Unilever opende op de campus al eerder een voedselinnovatiecentrum. En ook in dit onderzoek speelt Wageningen een centrale rol. Bedrijven die hierbij zijn aangesloten: EMS, Smartport, Van Oers United, Sensortransport, Europool Systems, Thermoking en Internethuis.

Sensoren

Zij leggen de focus op het verbeteren van het gebruik van sensors en de inzet van nieuwe betaalbare sensors. Daarmee moet de rijpingsstatus van producten die kunnen bederven tijdens transport beter gemonitord worden. Een ander punt van aandacht gaat over de logistieke besluitvorming en hoe die kan inspelen op de status van rijping van versproducten. Denk daarbij aan een prioriteitsbehandeling bij terminals, het vermijden van afrijpen in rijpingsstations of het versnellen van het achterlandvervoer naar het retailkanaal.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies