De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dat de etikettering van allerlei producten te wensen overlaat mag geen nieuws meer zijn. Niet voor niets zijn er apps zoals Soosee op de markt gekomen. Een nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en TNO onderschrijft het probleem met etikettering. Hieruit blijkt namelijk dat 50% van de voedsel allergische en niet-allergische deelnemers de informatie over allergenen duidelijk genoeg vindt.
Om hier een goed beeld van te krijgen werden voor het onderzoek twee experimenten gedaan. In het eerste experiment was het doel om te onderzoeken hoe mensen etiketten interpreteren. Daarvoor kregen de proefpersonen van de onderzoekers drie alternatieven aangeboden: geen allergeneninformatie, een waarschuwing dat er een kans was op kruisbesmetting of een opname in de ingrediëntenlijst. In een gecontroleerde omgeving werden zo door mensen met en zonder een voedselallergie 18 producten getest.
Bekendste waarschuwingen
Het tweede experiment draaide om dezelfde producten, maar daarop stonden nu drie verschillende waarschuwingen die het meest in Nederland voorkomen. Het ging op: ‘kan pinda’s bevatten’, ‘kan sporen van pinda’s bevatten’ of ‘geproduceerd in een fabriek waar ook pinda’s verwerkt worden’. Wettelijk ligt niet vast hoe deze waarschuwingen geformuleerd worden, maar de onderzoekers trekken wel de conclusie dat een eenduidige formulering wenselijk is.
Geletterdheid
Uit het onderzoeken kwamen ook nog twee interessante conclusies naar voren. Het maakt verschil uit hoe geletterd iemand is. De hoger geletterde deelnemers kenden ten onrechte meer betekenis aan het verschil tussen de formuleringen van waarschuwingen. De andere opvallende conclusie is dat mensen met een voedselallergie losser omgaan met de allergeneninformatie dan mensen zonder voedselallergie.
Verder lezen over Supermarkt
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Nieuws25.05.2023