Nieuws09.12.2019

In 2020 stijgen bierprijzen horeca, gras is groen


Laten we de week eens lekker beginnen met een ‘is het glas halfvol of halfleeg?’ benadering. De grootste bierbrouwers in ons land hebben namelijk bekendgemaakt dat de bierprijzen voor de horeca ook komend jaar wéér gaan stijgen. Dit keer met zo’n 2 tot 4,5%.

Een van de zekerheden in het leven is dat de bierprijs in de horeca jaarlijks stijgt. Niet veel later begint er weer een discussie over ‘stuntprijzen’ van bier in de supermarkt. Daar wordt dan even over gemauwd en men gaat weer over op de orde van de dag. Inmiddels stijgt de bierprijs van een 50 liter fust in de horeca al jaren. In 2006 betaalde je gemiddeld €94,50 voor een 50 liter fust, in 2019 lag het gemiddelde op €162,45 en ook in 2020 stijgt het weer.

‘Kleine’ stijging

Volgens de brouwers zelf gaat het om een ‘kleine’ stijging. Voor Heineken, Amstel en Brand gaan de prijzen gemiddeld 2,7% omhoog. AB InBev gooit de prijzen gemiddeld met 2% omhoog en Bavaria verhoogt lekker met 4,5%.

Dat kondigde Swinkels Family Brewers in de loop van november al aan. Dat had er ook mee te maken dat het de grootste stijging in 5 jaar tijd was. Volgens hen komt dit door ‘flinke verhogingen’ van ‘algemene kostenstijgingen als wet- en regelgeving rondom arbeidskosten, zoals de Wet arbeid in balans’ en ‘kostenstijgingen op het vlak van logistiek’.

Literprijzen AB InBev omhoog

De brouwer van Hertog Jan, Jupiler en Bud verhoogt de gemiddelde prijs iets meer dan 2% per liter. Voor Hertog Jan gaat de literprijs met 2,7% omhoog, voor Jupiler is dat 2,5% en voor Dommelsch blijft de literprijs nagenoeg gelijk. In augustus werd Bud in Nederland geïntroduceerd, maar ook daar gaat de tankbierprijs per januari met 2,3% omhoog.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.