Nieuws14.01.2021

Hak wil kinderen meer groenten laten eten met ‘slim’ bord


De afgelopen jaren zetten steeds meer partijen zich in om ervoor te zorgen dat Nederland gezonder gaat eten. Om dit op lange termijn voor elkaar te krijgen, ligt hierbij de focus met regelmaat op de jongste generatie. Groentefabrikant brengt daarom een ‘slim’ groentebord op de markt dat gebruik maakt van subtiele nudgingtechnieken om kinderen te verleiden dagelijks meer groenten te eten.

Nudging klinkt misschien als een beetje hocus-pocus, maar het is een techniek uit de gedragspsychologie die mensen op een subtiele manier stimuleert om gewenst gedrag te vertonen. Bij het ‘Helpende Bord’ van Hak zijn verschillende wetenschappelijke uitgangspunten die ervoor zorgen dat een kind meer groenten gaat eten. Grootste verandering: het is geen kleurrijk bordje, maar rond en van keramiek.

Na-apen

In Nederland is het een structureel probleem dat kinderen dagelijks te weinig groenten binnenkrijgen. Voorbeeld: 40% van de kinderen eet minder dan vijf dagen per week groenten. Het groentebedrijf heeft daarom met Wageningen University & Research (WUR) de handen ineengeslagen om met behulp van wetenschappelijke inzichten een bord te ontwikkelen waardoor kinderen meer groenten gaan eten. Dit heeft geresulteerd in een bord dat een kind via de zintuigen op het verkeerde been zet met als resultaat: meer groenten eten.

Spiegelen

De voornaamste reden om geen kinderbord op tafel te zetten maar een bord dat er hetzelfde uitziet dan die van de ouders, heeft alles met het kinderbrein te maken. Een kind spiegelt zich namelijk de hele tijd aan zijn of haar ouders. Door eenzelfde soort bord te gebruiken volgt het kind de ouders een stuk makkelijker.

Deuk in bord

In het bord zit een deukje waardoor er meer op die plek kan liggen, zonder dat het ‘meer’ lijkt op het bord. Dat heeft te maken met het idee dat als er meer op een bord ligt, je er automatisch meer van eet.

Wit maakt smaakvoller

Hoewel je op Instagram allerlei fantastische gekleurde borden voorbij ziet komen, blijkt dat een wit bord ervoor zorgt dat onze hersenen groente aantrekkelijker en dus smaakvoller vinden. Het Handige Bord heeft verschillende tinten en de witste plek van het bord is waar de groenten komen te liggen.

Groente naar kind toe

Een andere wetenschappelijke bevinding is dat eten dat dichterbij ligt, makkelijker en sneller naar binnen wordt gewerkt. Dus ongeacht welk bord; het helpt om de groente naar het kind toe te draaien.

Delboeuf-illusie

Het bord is groter dan een normaal kinderbord waardoor de porties groenten kleiner lijken. Door ook de verhoogde en gekleurde rand weg te laten, lijkt de maaltijd voor de hersenen makkelijker behapbaar. Dat effect wordt de Delboeuf-illusie genoemd.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Groente

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Als je in de keuken bezig bent zijn er altijd een paar zaken die altijd gebeuren die je op den duur enorm beu bent. Denk bijvoorbeeld aan altijd begin te huilen als je uien snijdt. Een andere onhebbelijkheid in de keuken...

Food05.01.2023

Zo krijg je de geur van knoflook van je handen

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het ja...

Nieuws20.09.2022

Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Waar we dit weekend nog keken naar het imperium van Salt Bae, blijken er in Nederland ook genoeg bn’ers hun bekendheid in euro’s om te zetten. Een van hen is Chantal Janzen met haar lifestylemerk &C. In samenwerking...

Drinks19.09.2022

Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine

Hotel voco The Hague heeft de ervaren chef Bas Hoog aangesteld als nieuwe head-chef van Botanica Kitchen. Onder zijn leiding zet het Haagse restaurant een stap richting een duurzamere toekomst. Het nieuwe menu kenmerkt z...

Food13.09.2022

Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine