Gemiddelde Nederlander eet een kleine 10 vegaburgers per jaar

Gemiddelde Nederlander eet een kleine 10 vegaburgers per jaar

Vorig artikel Volgend artikel

De omzet van plantaardige producten in de Nederlandse supermarkten is de afgelopen twee jaar met 50% gestegen tot 291 miljoen euro per jaar. Dus een gemiddelde Nederlander geeft 17 euro per jaar uit aan plantaardige producten. Qua gewicht is het helemaal verrassend: in ons land eten we per persoon 870 gram vleesvervanger per jaar, dat zijn een kleine 10 vegaburgers per jaar.

Dat blijkt uit nieuwe data van onderzoeksbureau Nielsen die in samenwerking met belangenorganisatie ProVeg International de afgelopen drie jaar de totale supermarktverkopen in 11 Europese landen heeft gevolgd. Gemiddeld genomen steeg de omzet van plantaardige producten in: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk met 49%.

In perspectief

Om dit in perspectief te zetten: de afgelopen twee jaar is na tien jaar van stagnatie de vleesconsumptie in Nederland per persoon weer gestegen naar inmiddels 77,8 kilogram per jaar. Dus als je het vergelijkt is het plantaardige aandeel 1,15% van de totale vleesconsumptie. Hoewel dit klein is, valt in het onderzoek van Nielsen te lezen dat we als Nederlanders zelfs met deze aantallen relatief gezien de meeste vleesvervangers eten en het meeste er aan besteden ten opzichte van de andere tien onderzochte landen.

Andere landen

De omzet in de top drie landen van Europa is als volgt. Duitsland is de nummer een met een omzet aan plantaardige producten van 992 miljoen euro, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met een omzet van 750 miljoen en Spanje met 448 miljoen. Nederland zit qua totale omzet in de middenmoot met 291 miljoen euro. Dat is als volgt verdeeld: 174 miljoen euro aan vleesvervangers, 62 miljoen aan alternatieven voor melk, 43 miljoen euro aan yoghurtalternatieven en 4,8 miljoen euro aan plantaardige kaas (jaja!).

(Afbeeldingen bij dit artikel © ProVeg Nederland)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies