De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een initiatief als Veganuary zorgt voor naast veel goede dingen ook voor een probleem. De vraag naar vleesvervangers stijgt waardoor veel fabrikanten inmiddels vrezen voor een tekort aan plantaardige grondstoffen. Dat is natuurlijk de keerzijde van het succes.
Sowieso is het interessant om te zien hoe de markt rondom de grondstoffen van plantaardige voeding reageert. Er is voor verschillende grondstoffen een gebrek aan productiecapaciteit en een schaarste aan grondstoffen. Dat drijft de prijzen van onder andere soja-eiwitten flink omhoog.
Uitbreiden productiefaciliteiten
Als gevolg breiden fabrikanten van vleesvervangers hun productiefaciliteiten met een flink tempo uit, alleen is het de vraag of de markt wel bij te houden valt. In het FD laat hoogleraar eiwitstructurering Wageningen University & Research Atze Jan van de Groot dit weekend optekenen dat slechts een handvol producenten deze belangrijke eiwitten uit soja, erwten of granen kan halen.
Duurder
De producenten noemen dit proces ‘sourcen’ en kan alleen gedaan worden via enorme installaties. Alleen groeien deze volgens kenners naar hun maximale capaciteit. Om die installaties uit te breiden zijn er flinke investeringen nodig. Alleen is het lastig om de financiering rond te krijgen, aangezien deze gaat over verwachte toekomstige vraag. Door dit alles worden de plantaardige grondstoffen nu al duurder.