Nieuws25.02.2020

Consumenten verspillen mogelijk dubbel zoveel als gedacht


Het lijkt waarschijnlijk dat consumenten meer verspillen dan algemeen aangenomen wordt. Nu wordt de verspilling op 8% geschat, maar aannemelijker is dat dit 19% is. De gebruikte (lage) schatting houdt geen rekening met de effecten van rijkdom op gedrag van consumenten, rijken verspillen namelijk meer voedsel.

Dat is een voorname conclusie uit een nieuw onderzoek van Monika van den Bos Verma en collega’s van Wageningen Economic Research. Zij namen de benchmark voor veel onderzoek over voedselverspilling eens goed onder de loep. Want bijna alle onderzoeken refereren aan cijfers uit 2005.

Oude cijfers

Destijds schatte de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dat een derde van al het beschikbare voedsel voor consumptie verloren ging of werd verspild. Dat cijfer is nog altijd hetgeen naar gerefereerd wordt voor de wereldwijde omvang van verspilling in de voedselketen. Op basis van deze schatting is er een volume van verspilling in eenheden van calorieën aan gekoppeld. In totaal ging 24% van de calorieën verloren of verspild, 8% daarvan werd verspild door consumenten.

Geen rekening met gedrag

De manier van berekening houdt geen rekening met consumentengedrag, terwijl dit wel van invloed is op voedselverspilling. Met dat in het achterhoofd is Wageningen Economic Research onderzoek gaan doen hoe welvaart invloed heeft op het verspillingsgedrag van consumenten. Met behulp van gegevens van de FAO, de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie is er een relatie gelegd tussen voedselverspilling en consumentenwelvaart. Met dit model is een internationale dataset gemaakt die schattingen geeft van wereldwijde en landspecifieke voedselverspilling.

Meer verspilling

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 8% een te lage schatting is en dat consumenten mogelijk voor 19% verantwoordelijk zijn voor verspilling. Een andere opvallende bevinding van het onderzoek is dat wanneer de bestedingsdrempel van consumenten 6,70 dollar bereikt, dat er voedselverspilling begint te ontstaan. Dat stijgt snel bij stijgende welvaart en in langzamer tempo bij een hogere welvaart. De onderzoekers suggereren dat als voedselverspilling wereldwijd teruggedrongen moet worden, dat het loont om te focussen op landen met een hoog inkomen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Voedselverspilling

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Wat als een croissantje niet meer knispert? Dit is hoe je oude croissantjes toch nog voor iets goed inzet: een lekker dessert.

Food13.09.2024

Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

Coca-Cola gaat in Nederland samenwerken met Too Good To Go. Zo kondigen beide bedrijven vandaag aan. Eind vorig jaar startte Too Good To Go – de grootste marktplaats voor voedseloverschotten wereldwijd – met het aanb...

Nieuws20.11.2023

Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Botanisch bierbrouwer Lowlander brouwt al jaren bieren met kruiden, specerijen en vers fruit die ieder hun unieke smaak toevoegen aan een bier. De volgende stap van de brouwer is om een roterend assortiment fruitbieren t...

Drinks12.04.2023

Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Deze week is het de Nationale Verspillingsvrije Week en zetten allerlei bedrijven hun beste beentje voor om voedselverspilling terug te dringen. Maaltijdboxleverancier HelloFresh onderzocht hoe de Nederlander hier tegeno...

Nieuws14.09.2022

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Afvalvrije online supermarkt Pieter Pot gaat deze week voor het eerst offline bij Stach in Amsterdam en Haarlem. Mede ingegeven door de Verspillingsvrije Week zijn er producten zoals pindakaas en popcorn van de verpakkin...

Nieuws13.09.2022

Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels

Vanaf vandaag kunnen klanten in elke Albert Heijn winkel in het hele land Overblijvers-pakketten reserveren en aanschaffen. Deze pakketten bevatten producten die aan het einde van de dag overblijven en dichtbij hun houdb...

Nieuws12.09.2022

Albert Heijn introduceert AH Overblijvers-pakketten in winkels