Consumenten verspillen mogelijk dubbel zoveel als gedacht

Consumenten verspillen mogelijk dubbel zoveel als gedacht

Vorig artikel Volgend artikel

Het lijkt waarschijnlijk dat consumenten meer verspillen dan algemeen aangenomen wordt. Nu wordt de verspilling op 8% geschat, maar aannemelijker is dat dit 19% is. De gebruikte (lage) schatting houdt geen rekening met de effecten van rijkdom op gedrag van consumenten, rijken verspillen namelijk meer voedsel.

Dat is een voorname conclusie uit een nieuw onderzoek van Monika van den Bos Verma en collega’s van Wageningen Economic Research. Zij namen de benchmark voor veel onderzoek over voedselverspilling eens goed onder de loep. Want bijna alle onderzoeken refereren aan cijfers uit 2005.

Oude cijfers

Destijds schatte de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) dat een derde van al het beschikbare voedsel voor consumptie verloren ging of werd verspild. Dat cijfer is nog altijd hetgeen naar gerefereerd wordt voor de wereldwijde omvang van verspilling in de voedselketen. Op basis van deze schatting is er een volume van verspilling in eenheden van calorieën aan gekoppeld. In totaal ging 24% van de calorieën verloren of verspild, 8% daarvan werd verspild door consumenten.

Geen rekening met gedrag

De manier van berekening houdt geen rekening met consumentengedrag, terwijl dit wel van invloed is op voedselverspilling. Met dat in het achterhoofd is Wageningen Economic Research onderzoek gaan doen hoe welvaart invloed heeft op het verspillingsgedrag van consumenten. Met behulp van gegevens van de FAO, de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie is er een relatie gelegd tussen voedselverspilling en consumentenwelvaart. Met dit model is een internationale dataset gemaakt die schattingen geeft van wereldwijde en landspecifieke voedselverspilling.

Meer verspilling

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 8% een te lage schatting is en dat consumenten mogelijk voor 19% verantwoordelijk zijn voor verspilling. Een andere opvallende bevinding van het onderzoek is dat wanneer de bestedingsdrempel van consumenten 6,70 dollar bereikt, dat er voedselverspilling begint te ontstaan. Dat stijgt snel bij stijgende welvaart en in langzamer tempo bij een hogere welvaart. De onderzoekers suggereren dat als voedselverspilling wereldwijd teruggedrongen moet worden, dat het loont om te focussen op landen met een hoog inkomen.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies