Chinees-Indische restaurantcultuur erkend als immaterieel erfgoed

Chinees-Indische restaurantcultuur erkend als immaterieel erfgoed

Vorig artikel Volgend artikel

Door een flinke inspanning van de Stichting Meer Dan Babi Pangang is de Chinees-Indische restaurantcultuur officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Daarmee draagt de stichting zorg om zich actief en bewust inzet voor de toekomst van deze cultuur in Nederland.

Net als een tijd geleden als met ‘bitterballen bij de borrel’ heeft iedereen in Nederland wel een bijzondere herinnering aan een Chinees-Indisch restaurant of het speciale moment waarop altijd een rijsttafel werd afgehaald. De Stichting Meer Dan Babi Pangang is mede opgericht om de Chinees-Indische cultuur in Nederland te behouden.

Grote terugloop

Al jaren is het een groot probleem dat er Chinees-Indische restaurants verdwijnen (22% minder in 10 jaar), vaak omdat de opvolging in de familie niet geregeld is. Veel kinderen van restauranthouders kiezen voor een andere carrière of voor ‘makkelijkere’ horeca die niet zo arbeidsintensief is. Vraag maar eens bij je favoriete restaurant hoeveel tijd het eigenlijk kost om dagelijkse verse (!) loempia’s te maken.

De stichting is opgericht door In-Soo Radstake, Julie Ng en San Fu Maltha met als doel de cultuur in leven te houden. Daarover zeggen ze: “De afgelopen anderhalf jaar hebben we hard gewerkt aan het erfgoedzorgplan waarmee we dit specifieke erfgoed willen borgen en een toekomst geven. We gaan dit onder meer doen door het ontwikkelen van een Babi Pangang 2.0, het organiseren van een Nationale Babi Pangang-dag en samen te werken met andere partijen.”

Indiening

De indiening van de stichting werd meeondertekend door de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) met 1300 leden en het Rotterdamse Verhalenhuis Belvédère. Die laatste is gevestigd op Katendrecht in Rotterdam, de plek waar de eerste Chinezen in Nederland aankwamen.

Directeur van VCHO, Li Ping Lin, over de erkenning: “De Chinees-Indische restaurantcultuur is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Nederland. Deze restaurants hebben niet alleen de basis gelegd voor de integratie en acceptatie van de Chinezen in Nederland, maar ook voor de populariteit van de huidige Chinese en Aziatische horeca.”

Chinoiserie

De erkenning van dit stuk eetcultuur aan het immaterieel erfgoed werd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland als volgt verwoord: “Kenmerkend aan de Chinees Indische Restaurantcultuur is het samenkomen van drie culturen: de Indische, de Chinese en de Nederlandse cultuur. Vanaf het moment dat men een Chinees Indisch restaurant binnenkomt gaat men min of meer op reis.

Het is een plek overgoten met Chinoiserie, een vanuit de Westerse blik op Azië geïnspireerde omgeving. Bij de Chinees-Indische restaurantcultuur zijn verschillende groepen betrokken: de restauranteigenaars, de chefs, de restaurantbezoekers en de afhalers. Op het platform meerdanbabipangang.nl worden kennis, doelen en borgingsacties gedeeld waarmee de beoefenaars bekendheid en bewustwording creëren.”

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies