De afgelopen tien jaar is het aantal Chinees-Indische restaurants met ruim tweeëntwintig procent gedaald. Dit terwijl de rest van de restaurantsector in Nederland met vijftien procent is gegroeid in diezelfde periode. Inmiddels zijn er nog ongeveer 1600 Chinees-Indische restaurants in Nederland.
Dat valt te lezen in de publicatie ‘Het Chinees-Indisch restaurant in beeld’ van Van Sporonsen & Partners, horeca-advies. Uit het rapport blijkt ook dat de daling voor de ‘traditionele Chinees’ nog niet voorbij is, dat heeft vooral te maken met de opkomst van de vele keuzemogelijkheden binnen de Aziatische horecasector.
Buitenlandse keuken
Ondanks het dalende aantal restaurants is de Chinees-Indische keuken nog altijd de meest voorkomende buitenlandse keuken. Wel is de verandering waarneembaar. Jarenlang was het aanbod twee keer zo groot als de Italiaanse sector, inmiddels zijn de twee sectoren nagenoeg even groot.
De afgelopen vijf jaar is de daling in het aanbod van Chinees-Indische restaurants dertien procent. In absolute aantallen nam het aantal restaurants af met bijna 250 tot 1621 restaurants. Dit heeft er vooral mee te maken dat er nauwelijks nieuwe ‘traditionele’ restaurants geopend worden. Dat heeft weer te maken met het aanbod qua gerechten (tamelijk vet) en qua uitstraling en inrichting (oubollig). Die zijn niet echt meer van deze tijd te noemen.
Dalende tendens
Kijkend naar bezorgmaaltijden van de traditionele Chinees is die er niet echt en er minder interesse voor een regulier restaurantbezoek. Als dat nog niet genoeg is, dan gaat de komende jaren problemen met de bedrijfsopvolging de komende jaren de sector ook nog eens parten spelen. Vaak zijn de restaurants echte familiebedrijven, alleen zien veel van de jongere generaties er niets in om het ‘oude’ restaurant over te nemen. Die hebben meer oren naar sushi- of all you can eat restaurants of ze stappen zelfs eerder in een snackbar.
Het bureau verwacht dat de daling de komende jaren doorzet en dat in 2025 het aantal overige Aziatische restaurants groter zal zijn dan de Chinese restaurants. Wel zijn er kansen als de bedrijven transformeren naar een all you can eat formule of als ze zich specialiseren in een of een beperkt aantal gerechten. Denk daarbij aan dimsum, dumplings en noedelsoepen of aan hotpot en streekgebonden specialiteiten zoals pekingeend.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl