Bijna helft Nederlands kent verschil tussen TGT- en THT-datum niet

Bijna helft Nederlands kent verschil tussen TGT- en THT-datum niet

Vorig artikel Volgend artikel

Op Eatly hebben we in verschillende artikelen al aandacht besteed aan het verschil tussen de Te Gebruiken Tot (TGT)- en Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum op voedsel. Uit onlangs uitgevoerd onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlands het verschil niet kent. Daarom start stichting Samen Tegen Voedselverspilling een nieuwe campagne.

Het goed omgaan met deze twee soorten houdbaarheidsdata kan voedselverspilling voorkomen. De nieuwe campagne van stichting is er volledig op gericht om nog meer Nederlanders te informeren over het verschil tussen beide datums.

Het verschil

De TGT-datum staat op producten die kunnen bederven, denk daarbij aan: rauwe vleesproducten, verse sappen en (voorgesneden) groenten. Hij geeft aan op welke dag je het voedsel kunt eten, voordat je er ziek van kan worden.

De THT-datum zegt iets over de kwaliteit van het product en tot wanneer die gegarandeerd is. Die zie je dus op verpakkingen van producten die niet snel bedreven, zoals: rijst, koffie, pasta en houdbare melk. De fabrikant garandeert dat het product tot die datum voldoet qua smaak, daarna niet meer. Dat neemt niet weg dat producten na de THT-datum nog goed te eten zijn.

Samen Tegen Voedselverspilling

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de campagne die dezelfde naam draagt is een resultaat van een samenwerking tussen de Rijksoverheid, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie, de Nederlandse Zuivelorganisatie en Wageningen University & Research die de Nederlandse Green Deal ‘Over de datum?’ wordt genoemd. De nieuwe campagne is uitgewerkt door het Voedingscentrum in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies