Belgische bierbrouwers kampen met tekort aan bierflesjes

Belgische bierbrouwers kampen met tekort aan bierflesjes

Vorig artikel Volgend artikel

Oei, doffe ellende bij onze zuiderburen. Daar worden de bierbrouwers namelijk geconfronteerd met een nijpend tekort aan bierflesjes. Door de verschillende horecasluitingen is afgelopen jaar de vraag naar bier in flesjes flink gestegen. Niet alleen in België, maar in heel Europa is er veel meer bier gebotteld. Dat zorgt nu voor problemen.

Vorige zomer kampten in ons land vooral Limburgse bierbrouwers al met een tekort aan bierkratten om dezelfde reden: mensen zijn tijdens corona meer bier thuis gaan nuttigen omdat het in de kroeg niet kon. Daarom zijn bijna alle bierbrouwers omgeschakeld van kroegen naar supermarkten, zodoende werden de fusten minder belangrijk maar de bierflessen des te meer.

Flessenschaarste

In een gesprek met het Belgische Radio 1 laat topman van de brouwer Delirium Tremens, Alain De Laet, weten dat deze omschakeling voor problemen heeft gezorgd. Hij zegt: “In supermarkten wordt bier grotendeels verkocht in flesjes en niet getapt vaten, zoals in cafés en restaurants. Doordat iedereen dit in Europa is gaan doen, is er een schaarste ontstaan. Zowel grote als kleine flesjes zijn op dit moment moeilijk te vinden.”

Langer een probleem

Toch is het probleem van het tekort aan bierflessen geen probleem dat ontstaan is door de pandemie. Leveranciers en brouwers geven aan dat het probleem al een tijdje bestaat. Dat heeft te maken met het aantal flessenfabrikanten in Europa. Door overnames en fusies zijn veel fabrieken gesloten terwijl de vraag naar flessen groter werd.

Dat geldt niet alleen voor bierflessen maar ook voor de groeiende vraag naar wijn en melk in flessen. Hoewel veel nieuwe bierbrouwers kiezen om hun bier af te vullen in blik en ook traditionele brouwers hier heil in zien, blijft de vraag door het stijgend aantal brouwerijen naar bierflessen hoog. Daarmee is het vooral de vraag wanneer de Nederlandse brouwers met hetzelfde probleem geconfronteerd worden.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies