Het is waarschijnlijk een van de standaard producten die iedereen in zijn keukenkastje heeft staan: bouillonblokjes. Dat ze niet helemaal gezond zijn (vaak veel zout) zal ook wel iedereen in het achterhoofd hebben. Toch blijkt uit een nieuw onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop dat ze echter verre van gezond zijn.
Zeker in de maanden dat het weer buiten wat guurder wordt, is het maken van een heerlijke, verwarmende soep altijd een goed idee. Maar het is dan aan te raden om die te maken met zelfgemaakte bouillon in plaats van met een blokje. Volgens Test Aankoop heeft dit alles te maken met hoe bouillonblokjes gemaakt worden.
Twijfelachtige samenstelling
De onderzoekers analyseerden voor dit onderzoek 31 soorten bouillons: vloeibaar, blokjes, korrels en gelei. Een van de wonderlijke vondsten: glutamaat. Dat is een smaakversterker die in verband wordt gebracht met het ‘Chinees-restaurant-syndroom’: een reactie die je lichaam geeft die zorgt voor hoofdpijn, misselijkheid, een benauwd gevoel in de borststreek en uitslag in het gezicht. Een te hoge dosis kan zelfs zorgen voor een verhoogde bloeddruk of hogere insulinewaardes.
Uitzonderingen
Toch zijn er twee producten in België te koop die voldeden aan de eisen van de experts: Fundo en Knorr Zero Salt. De vloeibare bouillon van Fundo heeft een makkelijke en begrijpelijke ingrediëntenlijst maar is wel het duurste product in dit onderzoek. Het product van Knorr was zonder zout en met glucosesiroop.
Tips
Als je een goede bouillon wil kopen kijk dan altijd naar de hoeveelheid zout (minder dan 0,6 gram / 100 ml) en groenten (meer dan 20gr per 250ml). Probeer glutamaat te vermijden, dat wordt in de ingrediënlijst vermomt als: E620 tot en met E625, gistextract, gehydrolyseerd gist, soja-extract, eiwit-isolaat of gehydrolyseerd eiwit.

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl