De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
We zijn in Nederland de afgelopen vijf jaar niet meer of minder alcohol gaan gebruiken. Vanaf het begin van dit millennium was er een daling in gang gezet, maar die is ten einde gekomen. Dat alles blijkt uit berekeningen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP op basis van verkoop- en accijnscijfers van de Nederlandse Brouwers, de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Per hoofd van de bevolking werd er in Nederland in 2018 3,35 liter pure alcohol gedronken in de vorm van bier, 2,46 liter in de vorm van wijn en 1,18 liter in de vorm van gedistilleerde dranken. Dat komt neer op 6,99 liter pure alcohol per inwoner, in 2014 was dit 6,97 liter. Met de minieme stijging van 0,02 liter is het gebruik stabiel gebleven.
Conclusies
Wim van Dalen, directeur van STAP, over de recente cijfers: “Het alcoholgebruik per hoofd van de bevolking is een belangrijke indicatie voor de omvang van schade die alcoholgebruik veroorzaakt. Dat betreft de schade voor de individuele drinker en de schade voor de samenleving als geheel. De conclusie is dan ook gerechtvaardigd dat de alcoholproblematiek in Nederland, ondanks tal van inspanningen, de afgelopen 5 jaar enerzijds niet significant is afgenomen maar anderzijds ook niet is toegenomen. Bepaalde risicogroepen, zoals jongeren en zwangeren, zijn minder gaan drinken. Dat is mooi, maar over de hele linie drinken we nog te veel. Zo drinkt 60% van de Nederlanders van 19 jaar en ouder meer alcohol dan de Gezondheidsraad adviseert.”
Door de jaren heen
Kijkend naar de huidige cijfers dan zijn we in ons land door de jaren heen steeds meer alcohol gaan gebruiken. In de jaren ’60 zat het nog rond 2,5 liter pure alcohol in 1960, in 1979 was dit gestegen naar 9 (!!) liter. In de jaren ’80 en ’90 bleef het op dat niveau en vanaf 2000 is het gebruik gedaald tot onder de 7 liter pure alcohol per Nederlander. Vanaf 2014 is de consumptie stabiel gebleven.