Van boer tot consument via anti-verspillingsplatform Too Good To Go

Van boer tot consument via anti-verspillingsplatform Too Good To Go

Vorig artikel Volgend artikel

In verschillende artikelen is al naar voren gekomen dat het voor kwekers, telers en boeren een bijzonder aparte periode is. En daar komt de ellende van de aanhoudende droogte nog bij. Om hen in staat te stellen hun producten tóch bij de consument te krijgen heeft anti-verspillingsplatform Too Good To Go haar app opengesteld voor boeren.

Normaal hebben alleen restaurants, supermarkten, bakkerijen en andere winkels die aan het eind van de dag eten overhouden de mogelijkheid om die via de Too Good To Go-app bij consumenten te krijgen. Het eten dat anders weggegooid zou worden, krijgt via de app toch nog een bestemming. Consumenten kopen een pakketje eten via de app en halen het later op bij de winkel.

Open voor boeren

Country Director, Joost Rietveld, over de stap om het platform open te zetten voor boeren: “We merken dat steeds meer boeren contact met ons opnemen voor advies. Ze zien hun overschotten toenemen en willen de producten voor geen goud verloren laten gaan.”

De introductie is met kleine stapjes gegaan om te kijken of de behoefte er was. “Je wil natuurlijk wel dat er animo voor is. We zagen dat consumenten enthousiast zijn over de Magic Boxen die aangeboden werden. Daarom kunnen we nu met een gerust hart alle boeren de mogelijkheid geven hun overschotten aan te bieden via de app”, vertelt Rietveld.

Koop Onze Oogt

Boerenorganisaties ZLTO, LLTB en LTO-Noord hebben via Facebook de actie ‘Koop Onze Oogst’ opgezet. Projectleider van de actie voor ZLTO, Marjon Knol, is enthousiast over de mogelijkheden die deze stap biedt: “We denken dat Too Good To Go voor meer boeren en tuinders een uitkomst kan zijn. Voor sommige boeren is Too Good To Go een interessant nieuw afzetkanaal; voor anderen is het vooral fijn dat ze minder producten hoeven weg te gooien die ze door de coronacrisis niet kunnen verkopen.”

Oesterzwamkweker

Via deze weg kwamen oesterzwamkweker John Verbruggen en Mariëlle van Lieshout van Too Good To Go met elkaar in contact. Inmiddels verkoopt Verbruggen overgebleven oesterzwammen via de app. “Het is voor mij een nieuwe manier van ondernemen, maar het helpt me om toch nog honderden kilo’s te redden.”

Overschot

Want net als veel andere voedselproducten kampte Verbruggen in het begin van de crisis met flinke overschotten. Hij schat dat in de eerste weken ongeveer 8.000 kilo biologische oesterzwammen verloren is gegaan. Inmiddels is de productie met twee derde teruggeschroefd.

“Het doet zeer om producten waar zoveel passie in zit, weg te moeten gooien. Maar je wordt ook creatief. Ik ben snel op zoek gegaan naar alternatieve manieren om mijn mooie paddenstoelen alsnog te verkopen”, aldus Verbruggen.

(Afbeeldingen bij dit artikel zijn © Too Good To Go)

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies