De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het is altijd interessant als er wetenschappelijke onderzoeken worden gepubliceerd. Vaak zit het nieuws in de nuance. Zo ook bij dit onderzoek. Epidemiologen hebben vastgesteld dat mensen die veel frisdrank drinken eerder sterven. Alleen is het niet per se vastgesteld dat dit door de frisdrank an sich komt.
Uit een groot onderzoek in tien Europese landen, waaronder Nederland, dat onlangs gepubliceerd is in Jama Internal Medicine blijkt dat het drinken van veel frisdrank met suiker of kunstmatige zoetstoffen wordt geassocieerd met een hogere sterfte. Alleen wil dit nog niet zeggen dat het regelmatig drinken van een 7up dodelijk is.
Levensstijlfactoren weggefilterd
Amerikaanse studies die eerder werden uitgevoerd gaven dit resultaat al, maar het Europese onderzoek bevestigt dit nogmaals. Het onderzoek werd gedaan onder ruim 450.000 deelnemers en dat is het hoogste aantal tot op heden. Alleen valt uit een epidemiologische studie niet altijd een harde conclusie te trekken. Zo ook niet in dit geval. Wat wel goed van de onderzoekers is dat ze andere levensstijlfactoren zoals: opleiding, roken en alcohol weg hebben gefilterd.
Op één punt werd de respondenten gevraagd wat hun gewoonte qua frisdrank was, daarna werd gecheckt of en zo ja waaraan ze tien jaar later waren overleden. Alleen in Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland werden de vragenlijsten nogmaals gedaan. Daar kwam een patroon uit naar voren dat niet helemaal consistent was met de eerste meeting.
Weinig vs veel
Wat vooral interessant is aan het onderzoek is de vergelijking tussen personen die weinig frisdrank drinken: minder dan een glas per maand en mensen die veel frisdrank drinken: twee of meer glazen per dag. De laatste groep bleek een hoger sterftecijfer te hebben: 11,5% terwijl de eerste groep een sterftecijfer had van 9,3%. In relatieve cijfers gaat het om hooguit een 0,25 liter versus 15 liter of meer.