Coronavirus en voedsel: de feiten en fabels

Coronavirus en voedsel: de feiten en fabels

Vorig artikel Volgend artikel

Het valt inmiddels niet meer te ontkennen: we zitten in de tweede golf. Vorige week zijn er extra maatregelen die ervoor moeten zorgen dat die zo kort mogelijk duurt. Hoewel we steeds meer weten over het virus, blijkt er op het gebied van voedsel en het coronavirus nog van alles onduidelijk. Wij gaan een poging doen de grootste vragen te beantwoorden aan de hand van de laatste wetenschappelijke literatuur.

De link tussen het virus en voedsel is er al vanaf het begin van de uitbraak. Dat komt omdat veel deskundigen de start van de pandemie terugleiden naar een voedselmarkt in Wuhan. Waar het westerse idee van een voedselmarkt vooral is van een plek voor vers eten uit allerlei wereldse keukens, is het in China vooral een plek waar levende en dode dieren bij elkaar komen.

Voor een zoönose (infectieziekte die overdraagbaar is van dier op mens) is er geen betere plek om van dier op mens over te springen. Wat algemeen aangenomen wordt is dat op zo’n plek het virus overgesprongen is van een vleermuis op een mens.

Via de lucht

Iedereen die Maurice de Hond vanaf het begin van de pandemie volgt, weet dat het virus via allerlei (kleine) luchtdruppels wordt overgedragen. Waar het Duitse en Amerikaanse RIVM dit algemeen aanvaarden en er in wetenschappelijk tijdschrift Nature over gepubliceerd wordt, blijft ons RIVM op dat gebied nogal vaag. Toch zit daar op het gebied met voedsel de grootste crux.

Oppervlaktes

Een besmet persoon verspreidt het virus via luchtdruppels. Als hij/zij niest of hoest komen er meer druppels in de lucht. Er zijn allerlei proefjes in labs gedaan om te achterhalen of het virus kan overleven op een oppervlakte. Hoewel het virus in sommige gevallen onder ideale omstandigheden enkele dagen weet te overleven, zijn er weinig wetenschappers die de hypothese ondersteunen dat dit virus zich nog kan vermeerderen. Daardoor is de algehele consensus dat hoewel een virusdeeltje terug te vinden is, dat dit niet voor verdere verspreiding zorgt.

Besmet persoon

Het lastige van dit virus is dat een persoon zonder symptomen het door kan geven. Vandaar dat er allerlei standaardregels zijn die dit bemoeilijken: afstand houden van mensen, het dragen van een mondmasker en handen wassen voor en na het naar buiten gaan. Dit maakt het moeilijker om door een asymptomatisch persoon aangestoken te worden. Want als je het virus op je hand krijgt en je zit daarna aan neus, mond of ogen is er een kans dat jij jezelf blootstelt aan een besmetting.

Nu de supermarkten eindelijk weer hun verantwoordelijkheid lijken te pakken, na dit los te laten in mei, krijgt het virus in de supermarkten weer een extra horde te nemen. Als je dan zelf nog eens zorgt dat jij je aan de (hygiëne)regels houdt, wordt het bijzonder moeilijk voor het virus om zich via een courgette te verspreiden.

Voedsel

Toch is er een kleine kans dat een asymptomatisch persoon kucht of niest terwijl hij/zij een courgette vast heeft en die daarna terug legt. Als jij daarna die courgette pakt en aan je neus, mond of ogen zit met die hand, dan is er een altijd een kans dat je besmet kan raken. Vandaar is het van belang je aan de (hygiëne)regels te houden, eigenlijk voor en na het supermarktbezoek je handen te wassen en als je in de supermarkt bent niet aan je neus, mond en ogen te komen.

Bij dat laatste helpt het dragen van een mondmasker natuurlijk enorm. Aangezien je de meeste groenten en fruit toch wast voor je ze gebruikt, zit daar ook weer een extra voorzorgsmaatregel in. Want hoe je het ook wendt of keert: het virus wordt verspreid door mensen, dus alles staat en valt met hoe goed iedereen zich aan maatregelen houdt.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies