De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Misschien is het al opgevallen, maar we zijn de laatste tijd wat meer aan het schrijven over toffe hotspots in allerlei steden, zoals deze week Gallery61 in Den Haag en bijvoorbeeld in onze city guide Tilburg. Dit keer hebben we toffe hotspots in de Jordaan voor een wijn-spijsroute.
De wijnliefhebbers onder ons weten al lang dat je favoriete wijn nóg lekkerder smaakt met bijvoorbeeld een stukje chevre charolais, een rijke capocollo óf een pure chocolade-walnoot bonbon (ja écht!). Samen met wijnproducent Gallo Family Vineyards, uit Californië, hebben we een route uitgestippeld in de Amsterdamse Jordaan.
Heerlijke kazen
Als eerste stop van de tour is de Franse patisserie Petit Gateau (Haarlemmerstraat 80) een aanrader. Daar hebben ze allerlei Frans gebak van mini-taartjes tot eclairs. Tip van ons: De framboos- en chocoladecrèmetaartjes smaken heerlijk bij een wat fruitige rosé.
Op de redactie hebben we een credo ‘Kaas is leven’. Laat kaas en wijn nou net een van de fijnste combinaties zijn. Waarschijnlijk kennen de echte liefhebbers hem al, voor alle anderen is de eerste top van de route: Bourgondisch (Haarlemmerstraat 115). Hier vind je de lekkerste kazen rechtstreeks van de boer. Neem een glas knisperfrisse Sauvignon Blanc met een stukje zwaluwgekwetter – een romig witflora-kaasje met ‘n aangenaam bittertje. ‘n gouden combi!
Culinaire showstoppers
Wandel daarna op je gemak door naar Terre Lente (Westerstraat 55). Hier trakteert Luigi Pucciano je op een weelde aan producten uit het Italiaanse Calabrië. Denk daarbij aan heerlijke wijnen, antipasti en de eerste levensbehoefte van iedere Italiaan: pasta. Must-taste: zuurdesem bruschetta uit de oven met lardo en kastanjehoning – uitstekend in combinatie met een soepele en aromatische Merlot.
Op de zoete toer
Voor een zoete afsluiter loop je even binnen bij Puccini Bomboni (Singel 184) en daar vraag je naar de pure chocolade-walnoot bonbon, of natuurlijk naar een van de vele andere chocoladepareltjes. Schenk er thuis een fruitige Moscato bij en je hebt een hemelse combi! De laatste handige tip; zet de route met locaties even in je Maps, dan verdwaal je niet!
(Alle in dit artikel gebruikte afbeeldingen zijn ©Chris van Houts)