​Bucketlist: zo is de high tea in het Amstel Hotel

​Bucketlist: zo is de high tea in het Amstel Hotel

Vorig artikel Volgend artikel

Fans van een afternoon tea, dat we in Nederland vaak een high tea noemen, weten dat er een paar bucketlist-dingen zijn op dat gebied. Een afternoon tea in een dubbeldekker in Londen bijvoorbeeld, of als je toch in die stad bent, in de Palm Court van het Ritz. Maar wat zijn dé ultieme high tea-hotspots van Nederland? Waarschijnlijk kom je dan al snel uit bij het Amstel Hotel. Is die high tea inderdaad zo bijzonder?

Kroonluchter
Amstel Hotel menu
Delfstblauw
Toilet

Afternoon tea in het Amstel Hotel

Het Amstel Hotel is met zijn mooie ligging aan het water een van de populairste hotels onder artiesten en mensen die geld te besteden hebben. Het heeft aanzien. Dat merk je al als je binnenkomt, met een entree die overgoten is met bloemen, goudkleurige details en een hoog plafond met grote kroonluchter. De high tea wordt geserveerd in een zaal aan de zijkant van het hotel, die aanvoelt als een serre doordat er veel licht binnenkomt. Nadat we nog even hebben doorgenomen wat de dieetwensen zijn is het tijd voor de eerste gang.

De high tea van het Amstel Hotel bestaat uit twee hartige gangen en twee zoete gangen. Het begint met een tweetal gerechtjes: een witte aspergesalade met apple, ei en mosterdzaad, met daarnaast gerookte heilbot met basilicumcrème en gefrituurde sjalot. Voor vegetariërs was er een salade gemaakt met biet en braam, die niet onze favoriet was. Waar de witte aspergesalade duidelijk heel doordacht was en goed op smaak, was de salade met biet en braam wat vlak en zelfs wat verf-achtig. Zonde, maar gelukkig is er nog een tweede hartige gang. Wel waren we zeer te spreken over miss dammann-thee die erbij werd geschonken: een heerlijke zachte thee om mee te beginnen.

Eerste gang
Amstel Hotel High Tea Vis
Sandwiches afternoon tea

Hartige gang

De tweede gang bevat sandwiches met onder andere brie met compote, krabsalade, eiersalade en baba ganoush. Ze waren heerlijk. Zacht brood, een goede dikte qua beleg en een leuke mix van ingrediënten. Bovendien waren er drie sandwiches per persoon en dan één bolletje met eiersalade, wat een prima mix was, want het oog wil ook wat. De sandwiches smaakten erg vers gemaakt en dat is best knap, want het restaurant was volledig volgeboekt met high tea-gangers. De thee die nu werd geserveerd is een bekende soort: darjeeling, en een iets sterkere smaak: écht high tea.

Tijd voor zoet. De derde gang was een combinatie van veel verschillende mini-gebakjes. Een tartelette met karamel, banaan, chocolade en vanille (grote favoriet in ons gezelschap), een heerlijke soort makroon van kokos en pudding, een bonbon met rozenpannacotta en aardbei en een bijzonder soort dessertgerecht bestaande uit mango, passievrucht, macadamia en witte chocolade, dat bij het openen een soort gekookt ei leek. Veel frisse smaken en bovendien items die flink vulden: vooral de tartellette was intens, maar daar genoten we vooral van: een grote hit bij chocoladeliefhebbers. De bijzondere Jardin Bleu-thee werd hierbij geserveerd, die heerlijk ruikt naar aardbei en wat bloemig is.


Kokos

Pannacota
Ei

Scones natuurlijk

De laatste gang, dat kan er natuurlijk maar één zijn, want een high tea zonder scones is wat ons betreft geen high tea. Er zijn twee scones per persoon waarvan eentje met Madagascar-vanille en een met cranberries. We hadden echter van het goede genoten, dus na één scone per persoon moesten we het opgeven. Jammer, want ze waren heerlijk warm en werden geheel volgens traditie met clotted cream en aardbeienjam aangeboden. Wat ons betreft mocht dat trouwens wel iets meer zijn, of zouden meer gezelschappen uiteindelijk maar één scone per persoon eten? De scones waren goed, niet zo droog als ze vaak kunnen zijn. Een heerlijke afsluiter van een goede high tea, met een stevige Assam-thee om het af te leren.

Is het de high tea die dromen doet uitkomen? Daarvoor vonden we het hier en daar wat te vlak. Soms mist er een beetje een sprankeling, een verrassing, misschien. Daarentegen maakt uiteraard de locatie een heleboel goed: je komt niet dagelijks op zo’n luxueuze plek en alles smaakt zeer vers. Bovendien wordt er ook goed rekening gehouden met dieetwensen.

Tartelette
Scones

In de watten gelegd

Het Amstel Hotel biedt voor 60 euro een mooie middag waarin je een paar uur heerlijk kunt zitten praten op een fantastische locatie, terwijl je geniet van heerlijke hapjes en goede theeën. De bediening heeft ook de juiste timing en je voelt je wel echt even in de watten gelegd. Het is ondanks dat de high tea qua smaakkeuzes niet altijd raak schiet met recht een ervaring die je, zeker als high tea-liefhebbers, niet wil missen.

Goed om te weten: het Amstel Hotel geeft aan dat ook de high tea elk seizoen verandert, waardoor je mogelijk andere sandwiches en zoetigheden krijgt dan hierboven beschreven.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...