Vegetarisch broodbeleg is meestal gezonder dan vleeswaren

Vegetarisch broodbeleg is meestal gezonder dan vleeswaren

Vorig artikel Volgend artikel

Vegetarisch broodbeleg zoals ham, salami, kipfilet, smeerworst, gegrild gehakt en kipfilet hebben bijna altijd een gezondere samenstelling dan de vleesvariant. Dat blijkt na een vergelijking van 33 soorten broodbeleg door de consument.

Aan de hand van de Nutri-Score van vlees- en vegetarisch beleg berekend. Die geeft een oordeel over de voedingswaarde van een product; van een groene A voor een gezonde keuze tot een rode E voor een ongezonde keuze. De vleeswaren kregen meestal een D of E score en de vegetarische producten scoorden iets hoger met overwegend een C of D.

Gezondheidsvoordelen

Uit dit vergelijkend warenonderzoek blijkt dat vegetarisch broodbeleg niet alleen beter is voor milieu en dier, maar ook nog eens gezondheidsvoordelen biedt. Filet americain scoort een D, de vegetarische variant overwegend een C en die van de Jumbo zelfs een A. Die tendens is ook te zien met allerlei andere vleesvervangers. Zo scoren kipfilet en ham een D, maar de vegetarische variant een C en soms een A.

Gezondere samenstelling

Dat zit hem over het algemeen in een gezondere samenstelling. Zo bevat vlees meer verzadigd vet, maar producten zonder vlees bevatten dan weer te veel zout. Gemiddeld genomen is dat bijna 2 gram zout per 100 gram en bij vleeswaren is dat in sommige gevallen net iets meer dan twee gram.

Volgens het Voedingscentrum mag er in kant-en-klare vleesvervangers niet meer dan 1,1 gram zout per 100 gram zitten. Dat is de voorname reden dat zij niet in de Schijf van Vijf voorkomen. De Consument roept daarom voedingsproducenten op om het zoutgehalte in de vleesvervangers te verlagen.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies