Gezond24.03.2018

​Wat je moet eten om meer energie te krijgen


Voel je je moe en traag? Dat kan komen door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het beste is om deze dan via andere bronnen binnen te krijgen dan je nu doet. Dit is wat je moet eten om meer energie te krijgen!

Sommige voedingsbronnen zoals noten, zijn op zich al kleine energiebommen. Anderen, zoals ijzer, kunnen je meer energie geven. Dat mineraal heeft je lichaam namelijk nodig om zuurstof naar je cellen te vervoeren, waardoor jij je energiek voelt. IJzer vind je in vlees en vis, maar ook in planten. IJzerrijke groenten en zaden zijn bijvoorbeeld bonen, linzen, spinazie en sesamzaad.

Onbewerkt voedsel

Onbewerkt voedsel bestaat uit voedingsmiddelen die dicht bij hun natuurlijke oorsprong staan. Denk aan verse groenten en fruit in plaats van uit blik. Of aan volkoren granen in plaats van witmeel.

Eet je onbewerkt, dan merk je dat aan je energie! Bovendien is het beter voor je gewicht. Veel mensen vallen namelijk af als ze echt en onbewerkt voedsel eten. Hier lees je wat je nog meer kunt doen als je verantwoord wilt afvallen.

Gezond ontbijt

Beperk jezelf niet tot iedere dag een schaaltje yoghurt met muesli als ontbijt. Muesli bevat vaak verborgen suikers, en laten je energiepeil dalen. Bovendien zitten er meestal gluten in, waar veel mensen gevoelig voor zijn.

Laat de muesli dus liever weg en varieer volop met vers fruit. Dan krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen en dat is goed voor je energiepeil. Voeg naast veel vers fruit ook noten en zaden toe aan je ontbijt. De gezonde vetten in deze voedingsmiddelen geven je extra energie.

Vitamine B12

Als je je moe voelt, kun je wel eens een tekort hebben aan vitamine B12. Deze vitamine vind je in zuivelproducten als eieren, kwark en rauwe melk. Ook nori, biefstuk, lever en mosselen bevatten deze vitamine. Verder vind je vitamine B12 in mozzarella, camembert en oude kaas. De vitamine is ook te vinden in de volgende vissoorten:

  • Zalm
  • Tong
  • Forel
  • Haring
  • Makreel
  • Koolvis
  • Ansjovis
  • Sardines
  • Kabeljauw

Eet naar het seizoen

Het geheim van meer energie is eten naar het seizoen. Seizoensgroenten en -fruit geven namelijk precies die voedingsstoffen die jij in een bepaald seizoen nodig hebt. Denk aan revitaliserende en ontgiftende radijsjes en tuinkers in de lente en vitaminebommen als boerenkool en spruitjes in de winter. Bovendien hebben seizoensgroenten een kortere afstand afgelegd naar de winkel, zodat ze verser zijn en meer voedingsstoffen bevatten.

Magnesiumrijke voeding

Een tekort aan magnesium kan je extreem moe maken. Zorg dus dat je voeding voldoende van dit mineraal bevat. De beste leverancier van magnesium is spinazie. Andere goede magnesiumbronnen zijn snijbiet, quinoa, amandelen, pompoenpitten, zwarte bonen en andere peulvruchten.

Magnesium vind je verder in avocado, vijgen, pure chocola en banaan. Het mineraal zit ook in zalm, artisjok, havermout, kurkuma, koriander, cashewnoten, Griekse yoghurt en zoete aardappels.

Vitamine D

Ook een vitamine D tekort kan je een vermoeid gevoel geven. De beste bron van deze vitamine is de zon. Maar ook vette vis levert veel vitamine D. Denk aan zalm, ansjovis, sardines, forel, tong, makreel, haring en koolvis. Zet deze vis dus vaker op het menu voor meer energie. Maak bijvoorbeeld eens dit lekkere vispannetje. Andere voeding die je kunt eten voor meer vitamine D zijn kip, kwark, brie, yoghurt en eieren.

Deze blogpost is geschreven door Annemiek, Floraa Health Blogger.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.