De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De afgelopen jaren is er vanuit de Nederlandse politiek van alles te doen over verschillende soorten belastingen op producten met suikers of vlees, de zogenaamde suikertaks en vleestaks. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is zelfs een Nationaal Preventieakkoord gesloten waar onder meer in op is genomen om minder suiker in producten te krijgen. Maar waarom blijven de taksen boven de markt hangen?
Aan het begin van deze maand besloot staatssecretaris Blokhuis van VWS om de suikertaks van tafel te vegen. Dit na het vergelijken van de resultaten van het invoeren van een suikertaks in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Frankrijk. Uit het onderzoek bleek wel dat de verkoop van suikerhoudende artikelen was afgenomen, maar niet of dit ook daadwerkelijk voordelen opleverde voor de volksgezondheid.
Nationaal Preventieakkoord
Het Nationaal Preventieakkoord is gesloten om ons als Nederlanders gezonder te maken, daarvoor worden de drie grootste oorzaken: roken, overgewicht en probleemdrinken aangepakt. Dat wordt door de overheid gedaan met met meer dan 70 maatschappelijke organisaties waarmee het akkoord gesloten is.
In totaal zijn er 200 afspraken opgenomen in het akkoord om Nederland gezonder te maken. Onder het kopje overgewicht staat de doelstelling voor 2040 als volgt omschreven: Op dit moment is ongeveer 50% van de volwassen Nederlanders te zwaar, dit moet in 2040 teruggeschroefd zijn naar maximaal 38%.
Gezondere patronen
Het idee dat je mensen kan ontmoedigen om frisdrank met suikers te drinken of minder vlees te laten eten door er een belasting op te plakken, is een bijzonder betuttelende manier van naar de problematiek kijken. Zoals ook in het akkoord staat is het sowieso verstandiger om de bron aan te pakken: de producenten.
Maak als overheid daarnaast een keuze om de Nederlandse bevolking bewuster te maken van wat een gezondere levensstijl kan doen voor het eigen lichaam, de levensduur, het milieu en de maatschappij. Grote kans dat mensen dan een bewuste keuze maken om een of twee keer in de week geen vlees te eten of om wat vaker een suikerhoudende frisdrank te laten staan. Oftewel: beloon gezonde keuzes in plaats van met een soort boetesysteem werken, want we blijven een recalcitrant volkje.
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023