Gezond14.09.2020

Waarom moeten er allerlei taksen op eten en drinken komen?


De afgelopen jaren is er vanuit de Nederlandse politiek van alles te doen over verschillende soorten belastingen op producten met suikers of vlees, de zogenaamde suikertaks en vleestaks. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is zelfs een Nationaal Preventieakkoord gesloten waar onder meer in op is genomen om minder suiker in producten te krijgen. Maar waarom blijven de taksen boven de markt hangen?

Aan het begin van deze maand besloot staatssecretaris Blokhuis van VWS om de suikertaks van tafel te vegen. Dit na het vergelijken van de resultaten van het invoeren van een suikertaks in het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Frankrijk. Uit het onderzoek bleek wel dat de verkoop van suikerhoudende artikelen was afgenomen, maar niet of dit ook daadwerkelijk voordelen opleverde voor de volksgezondheid.

Nationaal Preventieakkoord

Het Nationaal Preventieakkoord is gesloten om ons als Nederlanders gezonder te maken, daarvoor worden de drie grootste oorzaken: roken, overgewicht en probleemdrinken aangepakt. Dat wordt door de overheid gedaan met met meer dan 70 maatschappelijke organisaties waarmee het akkoord gesloten is.

In totaal zijn er 200 afspraken opgenomen in het akkoord om Nederland gezonder te maken. Onder het kopje overgewicht staat de doelstelling voor 2040 als volgt omschreven: Op dit moment is ongeveer 50% van de volwassen Nederlanders te zwaar, dit moet in 2040 teruggeschroefd zijn naar maximaal 38%.

Gezondere patronen

Het idee dat je mensen kan ontmoedigen om frisdrank met suikers te drinken of minder vlees te laten eten door er een belasting op te plakken, is een bijzonder betuttelende manier van naar de problematiek kijken. Zoals ook in het akkoord staat is het sowieso verstandiger om de bron aan te pakken: de producenten.

Maak als overheid daarnaast een keuze om de Nederlandse bevolking bewuster te maken van wat een gezondere levensstijl kan doen voor het eigen lichaam, de levensduur, het milieu en de maatschappij. Grote kans dat mensen dan een bewuste keuze maken om een of twee keer in de week geen vlees te eten of om wat vaker een suikerhoudende frisdrank te laten staan. Oftewel: beloon gezonde keuzes in plaats van met een soort boetesysteem werken, want we blijven een recalcitrant volkje.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp