Philips wil met Baristina Nespresso-fans verleiden

Philips wil met Baristina Nespresso-fans verleiden

Vorig artikel Volgend artikel

Philips is bekend van de Senseo, die zelfs anno 2024 nog volop door mensen wordt gekocht. Zo’n pad behoudt echter niet heel lang zijn versheid: je wil natuurlijk liever boontjes die net vers gebrand zijn. Daarom komt het nu met Baristina, een nieuw apparaat waarin geen pads gaan. En ook geen cups: Philips wil namelijk vooral Nespresso-fans verleiden tot het aanschaffen van dit nieuwe apparaat.

Baristina
Baristina-knoppen

Nespresso

Nespresso is al decennia een heel populaire manier van koffie drinken. De aluminium cupjes, de mooie apparaten, het gemak: mensen hebben daar graag 45 cent per kopje koffie voor over. Maar er kleven ook nadelen aan Nespresso. Zo is de koffie niet nét vers gebrand en heb je er afval door. Recyclebaar afval, maar niet iedereen zal even netjes met die aluminium cups omgaan als deze hun doel hebben gediend.

Philips is daarom al jaren bezig met Baristina, een apparaat met een koffiemaler erin. Zo hoef je geen pads of cups meer te kopen, maar alleen gebrande koffiebonen. Die stop je bovenin het apparaat en je hebt als afval na het zetten alleen een soort hockeypuck van koffie, die je in de tuin kunt gebruiken als compost of gewoon in de groene Kliko kunt mikken. Baristina lijkt door de portafilter/tamper (het ‘handvat’ waarin de koffie uiteindelijk wordt geperst) een ingewikkeld apparaat voor mensen die de Starbucks-opleiding hebben gedaan, maar niets is minder waar.


Baristina koffie
Philips Baristina

Portafilter

Het is zelfs bijna teleurstellend dat je er zelf eigenlijk weinig mee doet, behalve swipen, zoals Philips het noemt. Het apparaat werkt namelijk als volgt: je doet water in het reservoir aan de achterkant, bonen bovenin, je drukt op de knop en je schuift de portafilter dan opzij. Vervolgens wordt de koffie gemalen, schuift de machine vanzelf het portafilter/tamper weer terug en wordt er koffie ingedaan om het vervolgens te laten doorlopen met heet water. En je heerlijke kopje espresso of lungo is gezet.

Wil je liever een sterkere bak, dan kun je ervoor kiezen meer koffie te gebruiken. Dat zijn echter wel alle smaken die je hebt: geen ingewikkelde cappuccino’s en latte macchiato’s. Dit is pure koffie, al moet je er wel rekening mee houden dat het malen van de bonen wat geluid maakt, dus mocht je geen huisgenoten willen wakker maken, dan is dit niet de meest ideale koffiemachine voor thuis.


Koffiebonen in Baristina
Baristina waterreservoir

Philips Baristina

Die tamper klop je leeg in de vuilnisbak, of in de tuin, en je bent klaar. Je hoeft het apparaat ook niet schoon te maken, zegt Philips. Het enige waar je aan moet denken is het water in het reservoir en de koffiebonen zelf. Het is dus een vrij rechttoe-rechtaan apparaat, dat bovendien ook niet te veel ruimte inneemt op je aanrecht.

Het is niet zo klein als een Senseo, maar ook zeker niet zo groot als de apparaten die ze bijvoorbeeld in je favoriete koffietentje hebben. Wel is de prijs ook van koffietentjes-niveau, want je betaalt 299,99 euro voor de Baristina, waarbij je dan wel het voordeel hebt dat je van de dure cups af bent. Je kunt ook wat meer experimenteren met verschillende soort koffiebonen.

Kopje koffie met Baristina
Baristina afval

Versgemalen koffie

Je hebt met de Baristina dus net even iets meer invloed op hoe je koffie smaakt en dat is positief. Het houdt het ook leuk, in plaats van altijd dezelfde smaak, van dezelfde kwaliteit. Baristina daagt je wat dat betreft wel iets meer uit om te spelen met de bonen en de smaken. Ook is het geen lelijk apparaat om te zien, mede omdat er verschillende kleuren zijn, ook van de tampers. Je kunt het apparaat op die manier goed laten aansluiten op je interieur. Zou het Philips met dit apparaat lukken om Nespresso-fans te verleiden om de cups te verlaten? We zijn benieuwd.

Philips Baristina is nu verkrijgbaar voor een prijs van 299,99 euro.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...