Zo snijd je een granaatappel zonder dat je daarna de hele keuken moet poetsen

Zo snijd je een granaatappel zonder dat je daarna de hele keuken moet poetsen

Vorig artikel Volgend artikel

Er zijn een paar klusjes in de keuken waar veel mensen toch een beetje tegen opzien. Vaak omdat ze niet altijd gaan zoals gehoopt. Voor de een gaat het dan om het pocheren van een eitje, voor de ander gaat het dan om het bakken van de perfecte biefstuk. En voor weer een ander gaat het juist om de pitten uit een granaatappel krijgen. Voor die laatste zijn onderstaande tips.

Granaatappelpitjes zijn in veel gerechten een smakelijke toevoeging door de heerlijke zoetzure smaak, het sap en omdat ze met hun robijnrode kleur op een bord ook nog iets extra’s toevoegen voor het oog. Alleen moet je voor je bij de pitten uitkomt eerst door de schil, want die is verder niet eetbaar en is vooral een harde lompe huls.

Granaatappel uitzoeken

Het is inmiddels al zover dat granaatappels het jaarrond verkrijgbaar zijn bij de supermarkt, dus ze hebben niet meer echt een specifiek seizoen. Bij het uitzoeken van een granaatappel moet je altijd even op de kleur letten. Felrood wil zeggen dat ze goed rijp zijn en als ze beetje bleekjes kijken, dan zijn ze nog niet rijp. Als ze ook nog eens zwaar aanvoelen is dat helemaal mooi, want dat betekent dat ze lekker sappig zijn.

Snijden en ontpitten

Hoewel dit fruit granaatappel heet, heeft het wat meer weg van een granaat dan een appel. Het snijden en ontpitten is vaak nogal een klusje waarbij je nóóit witte kleren aan moet hebben en je de hele keuken onder kliedert. Met de volgende stappen gaat het voortaan een heel stuk makkelijker worden.

  1. Kroon afsnijden: Een granaatappel heeft een klein puntig uitsteeksel dat op een kroontje lijkt. Met een scherp mes snijd je dit af met een beetje van het witte merg eronder.
  2. Snijd in secties: Het idee is om de granaatappel in vieren te delen. Dat doe je door vanaf de kruin helemaal met een mes de schil rond te gaan, zonder in het fruit te snijden. Zo verdeel je hem al in tweeën. Als je kleine ribbels in de lengte over de granaatappel ziet lopen, snijd dan lang de ribbels. Zo verdeel je hem in vieren.
  3. Breken: Nu je inkepingen hebt gemaakt om de granaatappel te kunnen splitsen, pak je iedere kant met je handen vast en breek je hem doormidden langs de breuk. Die helft kun je nu ook makkelijker opdelen in verschillende compartimenten (maximaal vier).
  4. Pitjes eruit: Om nu de pitjes eruit te krijgen heb je eigenlijk twee opties. Voor beiden heb je een kom met water nodig. Voor de eerste optie doe je de stukjes granaatappel in de kom met water, dan haal je met je vingers de pitjes uit de schil en drijven ze aan het wateroppervlakte. De andere optie is de granaatappel met de pitjes naar het water boven de kom houden en dan met een pollepel op de granaatappel tikken. De hardnekkige pitjes die blijven zitten, moet je toch nog even met je vingers er uithalen.

Bewaren

Na de grote overwinning van alle pitjes uit een granaatappel krijgen, is er een grote kans da tje ze niet allemaal gelijk opmaakt in een gerecht. Als je die in een luchtdichte verpakking in de koelkast doet zijn ze tot twee weken goed. Vries je ze in dan gaan ze een jaar mee. Een hele granaatappel kun je vier tot vijf weken in de groentela van je koelkast bewaren.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies